Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Odgovor na upite novinara
Nema razilaženja u izjavama povodom davanja informacija novinarki Internet portala

Netočne su tvrdnje objavljene na jednom internet portalu o razilaženju u davanju informacija novinarki tog portala a time je netočan i naslov njihova danas objavljenog teksta kako je Državno odvjetništvo uhvaćeno u laži. Iz sadržaja tog teksta vidljivo je kako izjave glasnogovornice i zamjenika Glavnog državnog odvjetnika nisu u suprotnosti i ne daju pravo na pogrešan zaključak kako je državno odvjetništvo uhvaćeno u laži, naime pogrešan je naslov i oprema tog teksta a potpuno je neprimjereno uz takav tekst staviti fotografiju Glavnog državnog odvjetnika i link na tonski zapis koji je imenovan njegovim imenom a zapravo je dio izjave njegova zamjenika. (28. 3. 2007.)
Naime, 19. ožujka 2007. novinarka tog portala uputila je Državnom odvjetništvu pisani upit, a koji se nalazi u prilogu ovog priopćenja, sa dva pitanja vezana za optužnice protiv Veljka Kadijevića. Novinarki je Zamjenik u telefonskom razgovoru odgovorio na ta pitanja poštujući Zakon o medijima, a tijekom razgovora mu je spomenula kako „ima šansu da dobije ekskluzivnu izjavu generala Kadijevića“, na što joj je odgovoreno u tonu kakav je objavljen na portalu, a bez prethodna znanja zamjenika da ga se snima. Imajući na umu način na koji je to novinarka rekla - usputna napomena u razgovoru, a kao što je vidljivo iz upita, novinarka nigdje nije dala do znanja da će objaviti intervju niti da traži odobrenje za pripremu, pisanje i objavu takvog intervjua. Ujedno naglašavamo, da za takvo nešto nije potrebno odobrenje niti obavještavanje državnog odvjetništva.
Budući da je novinarka objavila tekst u kojem je opisala okolnosti i načine u kojima je došla u situaciju da dođe u vezu s okrivljenim, a za kojim je raspisana međunarodna tjeralica, državno je odvjetništvo zatražilo od redarstvenih vlasti i nadležnih službi da se obavi razgovor s novinarkom i, ako već novinarka ne može predati intervju ili tonsku snimku kao dokaz istinitosti svojih navoda, u razgovoru da korisne informacije radi uhićenja okrivljenika.