Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv P. G. i R. J. zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana P. G. (1970.) i R. J. (1956.) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona. (28. 3. 2007.)
Optužnicom ih se tereti da su točno neutvrđenog dana i mjeseca početkom 1999. godine u Zagrebu, nakon što je R. J. kao direktor jednog trgovačkog društva iz Zagreba, s ciljem da se znatno nepripadno materijalno okoristi, zatražio od P. G., kao predsjednika Nadzornog odbora istog društva, ovlaštenog da sa direktorom društva zaključi ugovor o radu sukladno čl. 30. Izjave društva; prilikom zaključivanja novog Ugovora o pravima, obvezama i plaći direktora; bez znanja članova Nadzornog odbora društva i mimo odluke članova Nadzornog odbora koja je nužna za sklapanje takovog ugovora, potpisali Ugovor o pravima, obvezama i plaći direktora. Pritom su obojica bili svjesni da je visina plaće R. J. već regulirana postojećim Ugovorom od 2. lipnja 1998.. Taj su Ugovor potpisali 1. veljače 1999. i njime mu se znatno povećava iznos plaće te mu se osiguravaju određena prava koja mu uopće nisu pripadala, i to kako pravo na dvije osnovne plaće po isteku poslovne godine, tako i pravo na reprezentaciju, pravo na stručno usavršavanje na teret društva, pravo na zaključenje ugovora o životnom osiguranju na trošak društva, pravo na zadržavanje radnog odnosa po raskidu ugovora, pravo na plaću i stimulativni dio u trajanju od šest mjeseci po raskidu ugovora, ako raskid ugovora traži direktor, a ako raskid ugovora traži društvo pripada mu pravo i na plaću u trajanju od 12 mjeseci uz plaću novog radnog mjesta te pravo na otpremninu u iznosu 24 mjesečne netto plaće.
Svime opisanim je okrivljenom R. J. od 1. veljače 1999. do 5. rujna 2000., ostvarena nepripadna materijalna dobit u razlici obračunatih iznosa plaća u ukupnom iznosu od 200.278,23 kune te je iz toga proizašla i obveza društva da na taj neosnovani iznos plaće uplati poreze, prireze i doprinose u iznosu od 313.441,04 kune čime je društvo oštećeno za sveukupan iznos od 513.719,27 kuna.