Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet još jedan zahtjev za proširenje istrage protiv inženjera Vodnogospodarskog odjela za vodno područje sliva Save Hrvatskih voda zbog zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti i primanja mita

Nakon što je u prosincu 2006. godine protiv hrvatskog državljanina (1953.) podnesen istražni zahtjev Županijskom sudu u Zagrebu zbog osnovane sumnje da je kao samostalni inženjer zaposlen u Hrvatskim vodama počinio kazneno djelo zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti, te u 19. ožujka 2007. zahtjev za proširenje istrage protiv istog osumnjičenika zbog osnovane sumnje da je počinio još deset kaznenih djela zlouporabe obavljanja dužnosti državne vlasti i jedno kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti, ponovo je podnijet zahtjev za proširenje istrage protiv istog osumnjičenika zbog osnovane sumnje na počinjenje još četiri kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti i kaznenog djela primanja mita. (29. 3. 2007.)
Osnovano se sumnja da je osumnjičenik, u svojstvu samostalnog inženjera, u Vodnogospodarskom odjelu za vodno područje sliva Save Hrvatskih voda, ovlašten za rješavanje i potpisivanje u upravnim stvarima u prvom stupnju za predmete i poslove koji se odnose na izdavanje vodopravnih uvjeta, suglasnosti i dozvola te zadužen za vođenje postupka izdavanja vodopravne dozvole, u četiri navrata, tijekom 2004., 2005. i 2006. godine, u Bjelovaru i Križevcima, tražio od direktora raznih trgovačkih društava da za izradu ili dopunu potrebne dokumentacije za izdavanje ili produljenje vodopravnih dozvole angažiraju tvrtku u vlasništvu njegove supruge u cilju da toj tvrtki pribavi materijalnu korist. Ovi su tako i postupali, a na opisani je način tvrtka njegove supruge pribavila korist od najmanje 83.500 kuna.
Osumnjičenik se također sumnjiči da je sredinom 2006. godine, u Svetom Ivanu Žabno, od direktora jednog društva koje je već imalo izrađenu dokumentaciju potrebnu za izdavanje vodopravne dozvole, u sklopu obavljanja svog posla posjetio direktora toga društva, kojega je na upit može li mu požuriti ishodovanje navedene dozvole, za tu uslugu zatražio i primio 300 kuna. Nakon nekoliko dana ga je ponovo posjetio i tada od njegove supruge primio još 500 kuna kako bi požurio izdavanje vodopravne dozvole.