Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv četiri osobe zbog krijumčarenja 43 kilograma marihuane

Odsjek USKOK-a u Osijeku je pred Županijskom sudu u Osijeku podigao optužnicu protiv jednog srpskog državljana (1976.) i tri hrvatska državljana (1968., 1975., 1945.) zbog kaznenog djela zlouporabe opojnih droga. (2. 4. 2007.)
Četvorica okrivljenika su se početkom 2007. godine u Podgrađu i drugim mjestima u Hrvatskoj i Srbiji udružili u zajedničko djelovanje radi nabave i prenošenja velikih količina marihuane u namjeri daljnje prodaje na ilegalnom tržištu u Hrvatskoj.
Prvookrivljeni, državljanin Srbije, od nepoznate osobe u Srbiji je u dva navrata kupio marihuanu. U prvom navratu je kupio najmanje 20 kilograma marihuane koju je potom, upakiranu u više paketa i raspoređenu u dvije putne torbe, 13. veljače 2007., prenio u Hrvatsku preko ilegalnog graničnog prijelaza u blizini Podgrađa gdje su ga čekali drugo i trećeokrivljenik. Oni su preuzeli putne torbe s marihuanom i odnijeli ih u obiteljsku kuću drugookrivljenika. U drugom navratu je prvookrivljenik kupio oko 23 kilograma marihuane koju je 20. veljače 2007., upakiravši je u 23 paketa i također raspoređenih u dvije putne torbe, prenio u Hrvatsku preko istog ilegalnog graničnog prijelaza gdje su ga ponovo, prema prethodnom dogovoru, čekali drugo i trećeokrivljenik koji su preuzeli drogu.
Četrvrtookrivljenik se osobnim vozilima kretao na tom području radi dojavljivanja o kretanju policijskih patrola, preuzimanja i prijevoza marihuane, te prijevoza drugo i trećeookrivljenika do obiteljske kuće u Podgrađu. Zbog nailaska policijske patrole, marihuanu su sakrili u obližnju šumu. Drugo, treće i četvrtookrivljenika, koji su uhićeni i nalaze u pritvoru, predloženo je produljenje pritvora, dok je za prvookrivljenikom raspisana tjeralica.