Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podnijet istražni zahtjev protiv 50-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i ovlasti i zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Varaždinu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1957.) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona i kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. u svezi st. 1. alineja 4. KZ-a. (4. 4. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je 50-godišnji osumnjičenik u svojstvu direktora trgovačkog društva iz Varaždina, ovlaštenog da zastupa društvo, tijekom 2001. godine te sve do 30. lipnja 2002., a s ciljem da se okoristi, u više navrata uzimao gotov novac iz blagajne društva kao pozajmice društva izvršene njemu osobno, iako uopće nije imao namjeru vraćati novac. Osnovano se sumnja da je na opisani način uzeo i zadržao za sebe ukupni iznos od 1.095.855,00 kuna.
Ujedno, postoji osnovana sumnja da od 1. siječnja do 31. prosinca 2001., u istom svojstvu, a s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za to trgovačko društvo, nije platio dužne poreze i doprinose trgovačkog društva te je tako na štetu proračuna i fondova ostvario protupravnu imovinsku korist za trgovačko društvo u ukupnom iznosu od 703.222,00 kuna.