Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podignuta optužnica protiv policajca kojeg je građanin snimio kako prima mito i protiv osobe koja mu je dala mito

USKOK je pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv hrvatskog državljanina (1972.) zbog primanja mita i krivotvorenja službene isprave, te protiv hrvatskog državljanina (1961.) zbog počinjenja kaznenog djela davanja mita. (6. 4. 2007.)
Prvookrivljenika se tereti da je 24. studenog 2006., u Zagrebu, kao policijski službenik I. prometne policijske postaje PU zagrebačke, prilikom kontrole prometa snimio službenom kamerom kako je drugookrivljenik, upravljajući osobnim vozilom, počinio prometni prekršaj. Nakon toga je službenim motociklom sustigao osobno vozilo drugookrivljenika i dao mu znak da ga slijedi i da zaustavi vozilo. Tada je prišao vozilu drugookrivljenika te mu kroz otvoreni prozor na vozilu pokazao snimku počinjenog prekršaja a potom je od njega primio najmanje 250 kuna kako mu ne bi naplatio kaznu na mjestu događaja odnosno kako ga ne bi prekršajno prijavio. Primanje novca snimio je jedan građanin, zbog čega su obavljene provjere postupanja policijskog službenika prema drugookrivljeniku.
Kada je prvookrivljenik saznao da se provjerava njegovo postupanje, sljedećeg dana je, kako bi prikrio svoje ranije postupke, nakon što se nekoliko puta telefonski čuo i osobno sastao s drugookrivljenikom, sastavio i potpisao izvješće o postupanju za prethodni dan kojem je priložio i naknadno sastavljenu potvrdu s neistinitim podacima o danu i vremenu popunjavanja i o naplaćenoj kazni od 500 kuna na ime drugookrivljenika. U navedenom izvješću je neistinito naveo da je prethodnog dana naplatio dvije kazne, a video zapis o počinjenom prekršaju drugookrivljenika obrisao je sa službene kamere.