Ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Podnijet istražni zahtjev protiv šest osoba zbog krijumčarenja heroina i kokaina

USKOK je Županijskom sudu u Zagrebu podnio istražni zahtjev protiv četiri hrvatska državljana (1969., 1958., 1981., 1972.) i dva državljana Bosne i Hercegovine (1975., 1980.) zbog zlouporabe opojnih droga. (10. 4. 2007.)
Osnovano se sumnja da su se osumnjičenici tijekom 2004. godine, udružili radi nabave, prijevoza i daljnje prodaje heroina i kokaina na ilegalnom narko-tržištu Hrvatske i Njemačke. Prema prethodnom dogovoru, drugo i četvrtoosumnjičenik su kontinuirano na području Sarajeva nabavljali veće količine navedene droge koju su prvo, treće i petoosumnjičenik po šestoosumnjičeniku krijumčarili i organizirali prihvat i preprodaju droge preko većeg broja osoba.
Petoosumnjičenik je dio heroina koji je bio namijenjen hrvatskom ilegalnom narko-tržištu skrivao u blizini svoje vikendice a drogu namijenjenu njemačkom ilegalnom narko-tržištu dostavljao preko šestoosumnjičenika osobi koja je organizirala preprodaju heroina u Stuttgartu.
Početkom travnja 2007. godine jedan od osumnjičenika je, prema prethodnom dogovoru, preko graničnog prijelaza Slavonski Brod iz Hrvatske u BiH u osobnom automobilu njemačkih registarskih oznaka prokrijumčario jedan kilogram heroina. Drogu je predao jednoj osobi u Sarajevu od koje je preuzeo 12.500 eura. Nakon toga je od druge osobe kupio 100 grama heroina a potom se sastao s četvrtoosumnjičenikom od kojeg je preuzeo jedan gram kokaina kao uzorak droge koju je prema uputi drugoosumnjičenika trebao predati petoosumnjičeniku koji je namjeravao kupiti kokain. Drogu je šestoosumnjičenik sakrio u svoj osobni automobil te ju iz BiH prokrijumčario u Hrvatsku. U Sesvetama se sastao s petoosumnjičenikom a kojom prilikom su ih legitimirali policijski službenici. Nakon dobrovoljne predaje iznosa od 12.500 eura, pretragom osobnog automobila, stana i drugog prostora, policijski službenici su pronašli oko kilogram i 110 grama heroina i 1,5 grama kokaina.
Istražnom sucu je predloženo određivanje pritvora protiv petorice osumnjičenika.