Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet optužni prijedlog zbog zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je optužni prijedlog protiv hrvatskih državljana (1977. i 1965.) zbog šest kaznenih djela zapuštanja i zlostavljanja djeteta ili maloljetne osobe iz članka 213. stavak 2. u vezi sa stavkom 1. istog članka Kaznenog zakona. (17. 4. 2007.)
Optužnim ih se prijedlogom tereti da su od 1. srpnja 2005. do 28. ožujka 2007. u obiteljskom stanu u Kaštelima, učestalo verbalno i fizički zlostavljali svoje šestero malodobne djece u dobi od 5 do 12 godina (upućivali su im pogrdne riječi, udarali rukama, šakama i remenom po glavi i tijelu, čupali ih za kosu, uslijed čega bi djeca zadobila modrice po licu i tijelu). Također im se stavlja na teret da su jedne prigode na tri dana zatvorili djecu u ostavi bez hrane gdje su morali spavati na podu bez pokrivača.
U optužnom prijedlogu je predloženo da se okrivljenici proglase krivima za počinjenje šest kaznenih djela te da im se za svako o tih djela utvrdi kazna zatvora a potom izrekne i jedinstvena kazna zatvora.
Ujedno je u optužnom prijedlogu predloženo da se okrivljenicima produlji pritvor temeljem čl. 102. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku a u kojem se okrivljenici nalaze po rješenju istražnog suca.
Maloljetna djeca povjerena su na odgoj i čuvanje ustanovi socijalne skrbi, a radi zaštite njihovih interesa privremeno su smještena u dječji dom.