Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podnijet istražni zahtjev protiv četiri osobe zbog zlouporabe položaja i ovlasti i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Zagrebu istražni zahtjev protiv četiri osobe, i to protiv tri hrvatska državljana (1944., 1967. i 1958.) zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i 4. Kaznenog zakona, te protiv hrvatskog državljanina (1956.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti u poticanju iz čl. 337 st. 1. i 4. u vezi s čl. 37. st. 1. Kaznenog zakona. (20. 4. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 63-godišnjak kao direktor trgovačkog društva J.; osumnjičeni 40-godišnjak kao direktor trgovačkog društva R. te osumnjičeni 49-godišnjak kao direktor društva A. i osumnjičeni 51-godišnjak kao prikriveni osnivač društva A. i kao stvarni nositelj poslovodnih funkcija tog društva; u cilju da se nepripadno materijalno okoriste; zajedno i dogovorno od početka lipnja do kraja srpnja 2004. godine sredstva neosnovano dobivena iz proračuna Grada Zagreba na ime radova na vađenju lokvanja sa jezera Jarun u iznosu od 5 milijuna kuna (navedeni iznos je višestruko uvećan u odnosu na stvarnu vrijednost i opseg potrebnih radova čišćenja jezera), a koji je Grad Zagreb doznačio društvu J., sukladno dogovoru, temeljem fiktivne dokumentacije kojom je prikazana i pravdana višestruko veća cijena od stvarno izvršenih radova i njihove vrijednosti, uz dodatni iznos od 1.063.126,00 kuna samog trgovačkog društva J.; nakon što je na ime stvarno obavljenih poslova čišćenja društvo R. osnovano zadržalo dio doznačenog novca; ostatak od 4.886.710,00 kuna prebacili putem računa trgovačkih društava R. i A. na privatni račun osumnjičenog 51-godišnjaka s kojega je taj iznos novca podignut i međusobno podijeljen.
U istražnom zahtjevu protiv četvero osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. točke 2 i 4 Zakona o kaznenom postupku, odnosno zbog postojanja osnovane sumnje da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke i sudionike te zbog posebno teških okolnosti djela.