Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu
Podnijet istražni zahtjev protiv 55-godišnjaka zbog zlouporabe položaja i zlouporabe u gospodarskom poslovanju i protiv 29-godišnjaka predloženo provođenje istražnih radnji zbog krivotvorenja isprave

Županijsko državno odvjetništvo u Slavonskom Brodu je podnijelo istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1952.) zbog osnovane sumnje da je počinio kaznena djela zlouporabe položaja iz čl. 337. st. 4., 3. i 1. Kaznenog zakona i zlouporabe u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, te je protiv hrvatskog državljanina (1978.) predložilo provođenje istražnih radnji zbog kaznenog djela krivotvorenja isprave iz čl. 311. st. 1. Kaznenog zakona. (3. 5. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je 55-godišnjak kao direktor i jedini član uprave trgovačkog društva u Slavonskom Brodu, u cilju da na nezakonit način dođe do imovinske koristi, nalagao i odobravao isplate sa računa tog trgovačkog društva, iako je znao da učinjeni troškovi nisu povezani sa poslovanjem društva. Osnovano se sumnja da je od veljače 2002. do 10. veljače 2005. isplatama drugom trgovačkom društvu i jednoj tvrtci za konzultantske usluge koje nisu bile izvršene, za opremanje vlastite obiteljske kuće, za različite neopravdane troškove i gorivo, za plaćanje putem kreditnih kartica, za podizanje akontacija koje nije opravdao, za troškove goriva i održavanje automobila u vlasništvu drugog trgovačkog društva, za registraciju i osiguranje vlastitog automobila, za vlastitu izbornu promidžbu i reklamnu akciju stranke kao i za školarinu i donacije, milodare i sponzorstva te za beskamatne zajmove i pomoći, sebi i drugima pribavio korist u iznosu od oko 2.080.100,00 kuna oštetivši time trgovačko društvo iz Slavonskog Broda.
Ujedno se osnovano sumnja da je tijekom 2003. i 2004. temeljem ugovora o zajmu s drugim trgovačkim društvom, beskamatno i bez instrumenata osiguranja vraćanja zajmova, naložio isplatu oko 874.025,00 kuna pribavivši korist za tu pravnu osobu u kojoj je također bio jedini član uprave.
Postoji osnovana sumnja da je 29-godišnjak 5. siječnja 2004. potpisao ugovor o pružanju konzultantskih usluga trgovačkom društvu iz Slavonskog Broda i isti ovjerio pečatom druge tvrtke, iako je znao da je 25. listopada 2003. prestao obavljati dužnost direktora tog trgovačkog društva pa da je time počinio kazneno djelo krivotvorenja isprave.