Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv G. L., S. S., Z. O., M. T. i M. K. i trgovačkog društva zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Karlovcu optužnicu protiv G. L. (1965.), S. S. (1973.), Z. O. (1972.), M. T. (1967.) i M. K. (1954.) te trgovačkog društva «Karlovačka pivovara» d. o. o. iz Karlovca zbog kaznenog djela protiv opće sigurnosti ljudi i imovine i sigurnosti prometa – teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 2. u svezi čl. 263. st. 1. kažnjivog po članku 271. KZ-a, a za pravnu osobu zbog istog kaznenog djela u svezi čl. 3. st. 1. i 2. i čl. 5. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (18. 5. 2007.)
Optužnicom se okrivljenog L. G. tereti da je naložio, a okrivljeni S. S. da je organizirao da se sav ugljični dioksid koji je nastajao i koristio u procesu fermentacije trajno ispušta kroz ventil za odvodnju nečistog CO2 iz fermentora u kanal za odvodnju otpadnih i oborinskih voda kroz koji je otjecao van kruga pivovare sve do Pivarskog potoka. Okrivljenog Z. O., M. T. i M. K. tereti se da su dozvolili da se proces proizvodnje nastavi na opisani način iako su znali da se ugljični dioksid ispušta u kanal za odvodnju, a okrivljeno trgovačko društvo «Karlovačka pivovara» d. o. o. tereti se da nije osiguralo sigurno zbrinjavanje nastalog ugljičnog dioksida. Sve navedeno dovelo je do toga da je 23. veljače 2007., uslijed ispuštanja velike količine ugljičnog dioksida u usjeku potoka bila smanjena količina kisika u zraku, pa kad je Zdravko Martinović uz potok šetao psa i došao do tog mjesta, upravo zbog smanjene koncentracije kisika došlo je do uginuća psa, a Zdravko Martinović je izgubio svijest (nedostatak kisika) te je došlo do hipoksičnog gušenja od čega je preminuo 19. ožujka 2007. u Općoj bolnici Karlovac.
Protiv okrivljenog L. G. predloženo je produženje mjere opreza iz čl. 90. st. 2. toč. 1.3, i 6. Zakona o kaznenom postupku koja mu je izrečena rješenjem Županijskog suda u Karlovcu od 7. ožujka 2007.