Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv tri osobe zbog ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo je optužnicu protiv trojice hrvatskih državljana B. B. (1970.), A. M. (1976.) i J. R. (1975.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122 OKZ-a RH. (22. 5. 2007.)
Optužnicom se trojicu okrivljenika tereti za ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, odnosno da su neutvrđenog dana 9. ili 10.kolovoza 1995. u zaseoku Mandići, kao zapovjednik, odnosno, pripadnici voda Izvidničke satnije 113. brigade HV-a protivno pravilima međunarodnog prava, iz automatskog oružja usmrtili zarobljenog pripadnika vojske RSK.
U optužnici je predloženo spajanje tog postupka sa postupkom koji se već vodi protiv istih okrivljenika i još jedne osobe, zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 OKZ-a RH na štetu Nikole i Milice Damjanić, kao i određivanje pritvora po čl. 102 st. 1 toč. 1 i 4 ZKP-a. Također je u predmetu protiv četvorice okrivljenika, ranije optuženih zbog ratnog zločina na štetu Nikole i Milice Damjanić, Županijskom sudu u Šibeniku, podnesen prijedlog za određivanje pritvora, a nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo prvostupanjsku oslobađajuću presudu.