Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv A. K., D. M. i R. R. zbog zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju, krivotvorenja službene isprave i zlouporaba položaja i ovlasti

Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljanki A. K. (1954.), D. M. (1950.) i R. R. (1953.) zbog kaznenih djela zlouporaba ovlasti u gospodarskom poslovanju iz članka 292 st. 2 Kaznenog zakona, krivotvorenja službene isprave iz članka 312. st. 1 KZ-a i zlouporaba položaja i ovlasti iz članka 337 st 1 i 3 KZ-a, time da se R. R. tereti i za kazneno djelo pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337 st. 1 i 3 KZ-a u vezi čl. 38 Kaznenog zakona. (31. 5. 2007.)
U optužnici se A. K. stavlja na teret da je 24. listopada 1997. kao predsjednica jednog Sindikata i jedini naredbodavac za korištenje sredstava Sindikata, iako svjesna da financijska sredstva Sindikata ne može koristiti za davanje zajmova pravnim osobama, a u namjeri da jednom trgovačkom društvu iz Zagreba, pribavi nepripadnu materijalnu dobit, zaključila Ugovor o zajmu sa zastupnicom tog trgovačkog društva, na iznos od 35.000,00 kuna na rok od 60 dana uz 1% kamatne stope mjesečno. Pri tome nije izvršila provjere poslovanja navedenog trgovačkog društva uz prihvat kao instrumenta osiguranja povrata zajma, akceptnog naloga koji je od strane ZAP-a Zagreb vraćen Sindikatu kao nenaplaćen. Na taj način je trgovačkom društvu iz Zagreba pribavila materijalnu dobit u iznosu od 35.000,00 kuna, a za koji iznos je oštetila Sindikat.
Okrivljenice A. K. i R. R. tereti se da su od 24. siječnja do 20. prosinca 2001. i to A. K. u nakani neovlaštenog stjecanja materijalne dobiti za sebe, kao predsjednica Sindikata i jedini naredbodavac za korištenje financijskih sredstava, u devet obrazaca ovjerenih njenim potpisom i službenim pečatom kojima se odobrava novčana pomoć članovima i podružnicama Sindikata upisala imena navodnih primatelja – članova Sindikata i iznose novčane pomoći te se potpisala njihovim imenima, iako isti nisu zatražili novčanu pomoć Sindikata. Tako popunjene i potpisane obrasce predala je R. R., koja ih je predavala na blagajni Sindikata i podizala naznačene novčane iznose, a potom novac predavala okrivljenoj A. K. Na opisani način pribavile su imovinsku korist za A. K. u ukupnom iznosu od 24.500,00 kuna, te za navedeni iznos oštetile Sindikat.
Nadalje, optužnicom se D. M. i R. R. tereti da su od 10. travnja 2001. do 17. rujna 2001., D. M kao tajnica Sindikata, u nakani neovlaštenog stjecanja materijalne dobiti za sebe, u četiri obrazaca za davanje pomoći članovima i podružnicama navedenog Sindikata, ovjerenih službenim pečatom i imenom predsjednice A. K., upisala imena navodnih primatelja - članova Sindikata i iznose novčane pomoći, te se potpisala njihovim imenima. Tako popunjene i potpisane obrasce predala je R. R., koja je u namjeri da pomogne D. M. u neovlaštenom stjecanju materijalne dobiti i svjesna da novac neće biti isplaćen osobama navedenim u obrascima pomoći, takve obrasce predavala na blagajni Sindikata, podizala navedene novčane iznose i novac predavala D. M. koja ga je zadržala za sebe. Na opisani su način okrivljenoj D. M. pribavile imovinsku korist u iznosu od 11.000,00 kuna, te za navedeni iznos oštetile Sindikat.