Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu
Podignuta optužnica protiv LJ. Š. i M. K. zbog poticanja na teško ubojstvo i pokušaja teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podiglo je optužnicu protiv hrvatskih državljana LJ. Š. (1959.) i M. K. (1980.) zbog kaznenih djela poticanja na teško ubojstvo iz čl. 91. st. 4. u vezi s čl. 37 st. 1. Kaznenog zakona i pokušaja teškog ubojstva iz čl. 91. st. 4. u vezi s čl. 33 st. 1. i 2. KZ-a. (31. 5. 2007.)
Optužnicom se okrivljenog LJ. Š. tereti da je neutvrđenog dana od kolovoza ili rujna 2005. pa do 11. listopada 2005. u Zagrebu, na neutvrđenom mjestu od M. K. zatražio da liši života oštećenicu i tom joj prilikom otme potvrdu koja se odnosi na njegov dug prema njoj od 2001. godine pa do tada (40.000,00 EUR-a), znajući da tu potvrdu oštećenica svakodnevno nosi u torbici obješenoj oko vrata. U tu je svrhu, neutvrđenog dana tijekom kolovoza ili rujna 2005., LJ. Š. uputio M. K. kod oštećenice kako bi od nje zamolio za sebe pozajmicu od 200,00 EUR-a a tijekom posjeta ju je trebao upoznati i upamtiti njezin izgled.
Okrivljenog M. T. tereti se da je oko 20,20 sati 11. listopada 2005. u haustoru jedne stambene zgrade u Zagrebu, pričekao oštećenicu i pristupio joj u trenutku njena prilaska liftu. Naglim trzajem potegnuo joj je torbicu koju je imala obješenu oko vrata, a u kojoj su se nalazili vozačka i prometna dozvola, osobna iskaznica, mobitel, ključevi, iznos od 10.000,00 kuna i potvrda o dugu. Strgnuo joj je torbicu s vrata, a zatim željeznom šipkom udario dva do tri puta po glavi te ju, njenim padom na tlo, nastavio udarati nanijevši joj višestruke teške tjelesne ozljede (fraktura lubanje, fraktura kostiju lica, fraktura desne ruke, fraktura obje potkoljenice i fraktura malog prsta desne ruke), a život joj je spašen hitnim operativnim zahvatom.