Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zaboku
Podignuta optužnica protiv B. J., B. P., D. P., Z. P., S. DŽ., S. B. i Ž. B. zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju, prijevare u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave

Općinsko državno odvjetništvo u Zaboku je nakon provedene istrage podiglo pred Općinskim sudom u Zaboku optužnicu protiv hrvatskih državljana B. J. (1956.), B. P. (1954.), D. P. (1971.), Z. P. (1957.), S. DŽ. (1965.), S. B. (1955.) i Ž. B. (1957.) zbog kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja – zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1. i 2. KZ-a te kaznenih djela protiv vjerodostojnosti isprava – krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. KZ-a. (6. 6. 2007.)
Direktora trgovačkog društva „Krontrade“ d.o.o. iz Zaboka B. J. optužnicom se tereti da je tijekom 2003. i 2004. godine prilikom posredovanja u realizaciji leasinga zatražio od B. P., direktorice trgovačkog društva „Vividus“ d.o.o. iz Donje Bistre, D. P. direktora trgovačkog društva „Alea“ d.o.o. iz Đakova, Z. P. direktora trgovačkog društva „DIW“ d.o.o. iz Vinkovaca i S. DŽ. direktora trgovačkog društva „Rovokop“ iz Ludbrega, da mu ispostave fiktivne račune na osnovu kojih je neosnovano odbijao pretporez iskazan u tim računima u ukupnom iznosu od 1.045.295,33 kn, dok s druge strane, po izdanim računima svog trgovačkog društva drugim pravnim subjektima nije kao poreznu obvezu društva iskazivao porez na dodanu vrijednost, niti je Poreznoj upravi platio dužne iznose s te osnove u ukupnom iznosu od 1.062.208,31 kn. Na opisani način  pribavio je nepripadnu materijalnu dobit trgovačkom društvu „Krontrade“ d.o.o. u ukupnom iznosu od 2.107.503,64 kn, a za koji iznos je oštetio državni Proračun.
Odgovorne osobe navedenih trgovačkih društava B. P., D. P., Z. P. i S. DŽ. su izdavanjem fiktivnih računa u ime svojih poduzeća trgovačkom društvu „Krontrade“ d.o.o. počinile kaznena djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. KZ-a i pomaganja okrivljenom B. J. u kaznenom djelu zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. u svezi čl. 38. st. 1. KZ-a.
Osim toga, direktor trgovačkog društva „Krontrade“ d.o.o B. J. i direktor trgovačkog društva „Bioteh projekt“ d.o.o. iz Zagreba S. B., te Ž. B. kao privatni autoprijevoznik iz Đurđenovca počinili su i kaznena djela prijevare u gospodarskom poslovanju iz čl. 293. st. 1.i 2. KZ-a na način da su S. B. i Ž. B. dogovorili s B. J. kako će nabaviti radne strojeve kao sredstva za rad, a za što bi im B. J. omogućio pribavljanje sredstava putem leasinga tvrtke „Hypo leasnig Steiermark“ d.o.o. Kada je temeljem fiktivne dokumentacije navedena financijska institucija doznačila sredstva na žiro-račun trgovačkog društva „Krontrade“ d.o.o., naknadno su S. B. i Ž. B. odustali od daljnje nabavke strojeva, a dobivena sredstva nisu vraćena, čime je pribavljena nepripadna materijalna dobit trgovačkom društvu „Kontrade“ d.o.o. u ukupnom iznosu od 2.331.157,70 kn, dok je tvtka „Hypo leasing Steiermark“ d.o.o. oštećena za isti iznos.