Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu
Odbačena kaznena prijava protiv sutkinje i odvjetnice zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu donijelo je rješenje o odbačaju kaznene prijave protiv hrvatskih državljanki, sutkinje županijskog suda S. R. (1946.) zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 2. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, i odvjetnice V. C. (1948.) zbog kaznenog djela poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 2. u svezi st. 1. i čl. 37. istog Zakona. (8. 6. 2007.)
U anonimnoj kaznenoj prijavi se navodi da bi sutkinja S. R., zamjenjujući predsjednika Građanskog odjela Županijskog suda u Splitu, u listopadu 2004., na traženje odvjetnice V. C., sa kojom da je u prijateljskim odnosima i od koje da se pritom materijalno okorištavala, prekoredno sebi kao predsjednici vijeća dodijelila u rad predmet u kojemu je V. C. bila punomoćnik tužitelja, a koja je pritom utjecala da se potvrdi povoljna prvostupanjska odluka kojom je tužiteljima priznat veliki parnički trošak.
Protiv osumnjičenica je, nakon provedenih izvida, odbačena kaznena prijava, jer je utvrđeno da S. R. nije prekoračila svoje ovlasti, predmet je u rad dodijelila sukladno sudskom poslovniku i ovlastima koje je imala zamjenjujući predsjednika građanskog odjela, a kao sudac je prilikom donošenja odluke postupala sukladno zakonu. Također, niti iz jednog prikupljenog podatka ne proizlazi ni da ju je V. C. poticala na počinjenje bilo kojeg kaznenog djela ili joj na bilo koji način pribavila materijalnu dobit.