Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću
Podnijet istražni zahtjev protiv službenice Općinskog suda u Otočcu zbog počinjenja 24 kaznena djela

Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podnijelo je istražni zahtjev protiv zapisničarke u Općinskom sudu u Otočcu zbog postojanja osnovane sumnje da je počinila više kaznenih djela protiv službene dužnosti - zlouporabom položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. i st. 4. Kaznenog zakona, i čl. 337. st. 1. i st. 3. KZ-a, te kazneno djelo protiv vjerodostojnosti isprava - krivotvorenjem službene isprave iz čl. 312. st. 1. KZ-a. (21. 6. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičena od 2001. godine do 2004. godine izradila 12 lažnih presuda na temelju priznanja pod imenom suca kod kojeg je bila zapisničarka, i to radi prava utvrđivanja vlasništva na nekretninama, a kojim su presudama tužitelji stekli pravo vlasništva na utuženim nekretninama. Tužbe u kojima je napisala presude nikada nisu podnesene, rasprave nisu održavane, spis nije formiran, a staratelji koje je navodila u odlukama nikada nisu imenovani niti su znali za postupke, dok je pod brojevima koje je označavala u presudama u upisniku Općinskog suda u Otočcu tekao parnični postupak između sasvim drugih stranaka i zbog druge vrste spora (naknada šteta, smetanje posjeda ili statusni predmeti). "Tužitelji" su na temelju ovih presuda uknjiženi kao vlasnici nekretnina koje su navedene u izrekama presuda, a neke od nekretnina su izvlaštene za izgradnju auto ceste pa su neki tužitelji primili naknadu od Hrvatskih autocesta u iznosu od oko 500 do 111.000,00 kuna .
Osnovano se sumnja da je počinila ukupno 24 kaznena djela, i to tri kaznena djela iz čl. 337. st.1 i 4. KZ-a, devet kaznenih djela iz čl. 337. st.1 i 3. KZ-a i dvanaest kaznenih djela iz čl. 312.st.1. KZ-a.
Protiv osumnjičene predložen je pritvor iz razloga predviđenih u čl. 102. st. l i 4. Zakona o kaznenom postupku te je rješenjem Županijskog suda u Gospiću osumnjičena zadržana u pritvoru.