Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Puli
Najavljena žalba na presudu kojom su Ivan Herak, Đani Bažon i Igor Mlinar oslobođeni krivnje

Županijski sud u Puli donio je presudu kojom je Ivana Heraka, Đanija Bažona i Igora Mlinara oslobodio krivnje u postupku vođenom na temelju optužnice Županijskog državnog odvjetništva u Puli, a kojom je Ivan Herak optužen zbog dva kaznena djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, Đani Bažon optužen zbog jednog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. te čl. 38 KZ-a i zbog jednog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i 2. Kaznenog zakona, te Igor Mlinar optužen zbog jednog kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 1. i st. 2 KZ-a. Protiv navedene presude Županijsko državno odvjetništvo u Puli podnijet će žalbu. (27. 6. 2007.)
Podsjećamo kako je istom optužnicom Ivan Herak optužen i zbog dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. KZ-a, jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1. KZ-a i jednog kaznenog djela pronevjere iz čl. 345. st. 1. i 3. KZ-a, a Matej Majić optužen zbog jednog kaznenog djela pomaganja u zlouporabi položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. u vezi sa čl. 38. KZ-a i jednog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. KZ-a.
Zbog tih kaznenih djela protiv navedenih je okrivljenika postupak ranije razdvojen te je Županijski sud u Puli u prosincu 2005. godine donio osuđujuću presudu kojom je obojicu okrivljenika za navedena kaznena djela proglasio krivima, i Ivanu Heraku izrečena je jedinstvena kazna zatvora u trajanju od četiri godine i šest mjeseci, a Mateju Majiću jedinstvena kazna zatvora u trajanju od tri godine. Protiv navedene presude podnijete su žalbe i predmet se trenutno nalazi na odlučivanju kod Vrhovnog suda Republike Hrvatske.