Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Najavljena žalba protiv presude Antunu Novaliću i suradnicima zbog zlouporabe položaja i ovlasti

Županijski sud u Osijeku donio je presudu kojom je Antuna Novalića, Đuru Vukovića, Stjepana Stjepaneka, Zdenka Dintera, Ljerku Olujić, Fahriju Alempić, Tomu Melera, Bernarda Škaru, Ivana Šilješa, Jadranku Kokolari i Sašu Uranjeka proglasio krivima zbog ukupno šest kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti iz članka 337. stavak 1. i 4. Kaznenog zakona. (3. 7. 2007.)
Antun Novalić i Đuro Vuković osuđeni su na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od po dvije godine i šest mjeseci, Stjepan Stjepanek na kaznu zatvora od osam mjeseci, Zdenko Dinter na kaznu zatvora od šest mjeseci, a ostalim optuženicima izrečene su uvjetne osude. Također, prema optuženicima i osobama koje su stekle protupravnu imovinsku korist izrečeno je i oduzimanje navedene imovinske koristi. Budući da su navedene sankcije neprimjerene težini počinjenih kaznenih djela, a napose visini protupravne imovinske koristi koju su optuženici sebi i drugima pribavili, protiv navedene presude državno odvjetništvo će podnijeti žalbu Vrhovnom sudu Republike Hrvatske zbog odluke o kazni.
Podsjetimo, optužnicama Županijskog državnog odvjetništva u Osijeku stavljeno im je na teret da su od 1996. do 1999. godine, kao članovi uprava, nadzornih odbora ili kao uposlenici „Gradske banke“ d.d. i tvrtki iz tzv. sustava „Novalić“, nezakonitim korištenjem obveznog deviznog depozita i kategorije dopunskog kapitala, štetnim transakcijama dionicama i nekretninama, pribavili znatnu protupravnu imovinsku korist Antunu Novaliću, Đuri Vukoviću i osobama po njihovom izboru u iznosu od preko 53 milijuna kuna.