Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Vrhovni sud uvažio žalbu državnog odvjetnika i preinačio presudu u odluci o kazni

Presudom Vrhovnog suda Republike Hrvatske prihvaćena je žalba državnog odvjetnika te je u odluci o kazni preinačena prvostupanjska presuda Županijskog suda u Osijeku kojom je S. H. (1956.) proglašen krivim zbog kaznenog djela pokušaja silovanja iz članka 79. stavak 2. KZ- a RH a u vezi s člankom 17. OKZ-a RH, a S. A. (1962.) proglašen krivim zbog kaznenog djela bludnih radnji iz članka 85. stavak 3. KZ-a RH. (16. 7. 2007.)
Naime, pobijanom presudom S. H. je osuđen na kaznu zatvora u trajanju od dvije godine i šest mjeseci zbog kaznenog djela pokušaja silovanja počinjenog u Osijeku 26./27. svibnja 1993. nad K. B. (1949.), dok je S. A. osuđen na kaznu zatvora od tri godine zbog kaznenog djela bludnih radnji počinjenog istog dana nad istom osobom.
Uvažavajući žalbene razloge državnog odvjetnika, a ponajviše okolnost da su počinitelji u vrijeme počinjenja djela bili pripadnici Hrvatske vojske i kao takvi trebali biti jamac sigurnosti građana Osijeka u neprijateljskom okruženju te činjenicu da su kaznena djela počinili na naročito brutalan i bezobziran način, Vrhovni sud Republike Hrvatske je preinačio prvostupanjsku presudu i tako oba optuženika osudio na kazne zatvora u trajanju od pet godina.