Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podnijet istražni zahtjev protiv mlađeg punoljetnika i 25-godišnjaka zbog pokušaja teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Splitu istražni zahtjev protiv mlađeg punoljetnika (1986.) i hrvatskog državljanina (1982.) zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 91. točka 8. u svezi s člankom 33. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona počinjenog na štetu policajca B. B. (1977.). Istodobno je predloženo određivanje pritvora temeljem članka 102. stavak 1. točka 3. i 4. Zakona o kaznenom postupku zbog bojazni ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela. (13. 7. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici; protiv kojih su u tijeku drugi kazneni postupci zbog kaznenih djela s obilježjima nasilja; 12. srpnja 2007. oko 4,30 sati u Splitu, kada je policijski službenik B. B., pokazavši im službenu značku i predstavivši se kao policajac, zatražio da prestanu udarati po parkiranom osobnom vozilu marke Zastava 128 i oštećivati ga, a u čemu ih je zatekao, počeli ga vrijeđati pogrdnim riječima i udarati rukama vičući kako će ga ubiti. Nakon što su se odvezli motociklom, a odmah potom i vratili, osumnjičeni mlađi punoljetnik je u cilju oduzimanja života policijskog službenika, iz pištolja promjera 7,62 mm s udaljenosti oko jednog metra prema njemu ispalio tri hitca, od kojih ga je jedan pogodio u lijevu natkoljenicu zadavši mu ustrijelnu ranu s otvorenim prijelomom i metkom u mekim tkivima. Policijski je službenik pao na tlo gdje ga je mlađi punoljetnik drškom pištolja počeo udarati po glavi, a potom su ga oba osumnjičenika počela udarati nogama po tijelu. Nakon toga su se popeli na motocikl kojim je upravljao osumnjičeni 25-godišnjak koji se, kako bi pregazio i usmrtio B. B., više puta motociklom zaletio prema njemu dok je ovaj ranjen ležao na tlu. U daljnjem postupanju spriječio ih je dolazak policijskih službenika.
Istražni sudac je u potpunosti prihvatio zahtjev i prijedlog državnog odvjetništva te je protiv obojice osumnjičenika donio rješenje o provođenju istrage i određivanju pritvora.