Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignuta optužnica protiv D. M., E. L., N. V., D. Z., M. G., G. D. i M. P. zbog pokušaja iznude i pomaganja u pokušaju iznude

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je optužnicu pred Općinskim sudom u Karlovcu protiv I. okr. D. M. (1963.), II. okr. E. L. (1973.), III. okr. M. G. (1981.) i IV. okr. G. D. (1981.) zbog kaznenog djela pokušaja iznude iz čl. 234. st. 1. i 2. u svezi čl. 33. Kaznenog zakona, te V. okr. N. V. (1969.), VI. okr. D. Z. (1980.) i VII. okr. M. P. (1981.) zbog kaznenog djela pomaganja u pokušaju iznude iz čl. 234. st. 1. i 2. u svezi čl. 33. i 38. Kaznenog zakona. (23. 7. 2007.)
Nakon provedene istrage okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su počinili kazneno djelo iznude, odnosno kazneno djelo pomaganja u iznudi na štetu M. V.
Tijekom istrage je utvrđeno da je početkom 2006. godine oštećenik M. V., tražio pomoć u dobivanju poslova na modernizaciji cesta od svog rođaka V. okr. N. V., koji ga je upoznao sa II. okr. E. L.; a koji je blizak sa I. okr. D. M. - zaposlenikom u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka; pri čemu je II. okr. E. L., koji je kontaktirao s oštećenikom, dogovorio da će mu pomoći u dobivanju poslova za iznos od 10 posto od ugovorenih radova. U travnju 2007. godine Ministarstvo mora, turizma, prometa i razvitka objavilo je natječaj za ustupanje radova na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području Općine Cetingrad, pa kad je I. okr. D. M., kao zaposlenik u Ministarstvu mora, turizma, prometa i razvitka saznao da je trgovačko društvo „Ceste Karlovac“ d. d. Karlovac; čiji je kooperant M. V.; poslalo ponudu da će te radove izvesti za 4.901.020,59 kn, očekujući da će ta ponuda kao najpovoljnija biti prihvaćena, a u namjeri da se materijalno okoriste, II. okr. E. L. je obavijestio oštećenika M. V. da se navedenom trgovačkom društvu, čiji je on kooperant, ustupaju radovi na modernizaciji nerazvrstanih cesta na području Općine Cetingrad te je zatražio od njega da ispoštuje dogovor i isplati novac.
No, kad je oštećeni M. V. to odbio jer se nije javio na natječaj, II. okr. E. L. mu je prijetio da će ubiti njega i njegovu djecu. Zatim su se I. okr. D. M. i II. okr. E. L. dogovorili da uz pomoć VI. okr. D. Z. i VII. okr. M. P. stupe u kontakt s III. okr. M. G. i IV. okr. G. D. kako bi ovi otišli kod oštećenog i prisilili ga na isplatu 460.000,00 kn, od čega su I. i II. okrivljeniku trebali dati po 90.000,00 kuna svakom, a što su II. i IV. okrivljeni 25. svibnja 2007. i učinili, u čemu međutim, nisu uspjeli jer su ih u tome spriječili policijski službenici Policijske uprave karlovačke.
Protiv D. M., E. L., M. G. i G. D. predloženo je produljenje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. t. 3. Zakona o kaznenom postupku, a prema N. V., D. Z. i M. P. predložena je mjera opreza iz čl. 90. st. 1. i 2. t. 4. Zakona o kaznenom postupku.