Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Podnijet istražni zahtjev protiv 37-godišnjaka zbog poticanja na pokušaj teških ubojstava i protiv dvojice hrvatskih državljana zbog dva pokušaja teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi podnijelo je istražnom sucu Županijskog suda u Požegi istražni zahtjev protiv trojice hrvatskih državljana zbog osnovane sumnje da bi prvoosumnjičeni (1970.) počinio kaznena djela poticanja na teška ubojstva u pokušaju iz čl. 91. t. 6. Kaznenog zakona u vezi čl. 37. KZ-a i čl. 33. KZ-a, a drugoosumnjičeni (1973.) i trećeosumnjičeni (1977.) dva kaznena djela teškog ubojstva u pokušaju iz čl. 91. t. 6. KZ-a u vezi čl. 33. KZ-a, pokušaj teškog ubojstva počinjen iz mržnje (23. 7. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je 37-godišnjak; kao osoba koja je uzurpirala pašnjake mještana sela Gornji Vrhovci koristeći ih za ispašu stoke i oko čega je bio u sukobu s ocem i sinom (1930. i 1964.); po dogovoru s osumnjičenim 34-godišnjakom i 30-godišnjakom predložio im da oštećenike likvidiraju i time upozori ostale Srbe povratnike da mu se ne smiju suprotstavljati. Osumnjičeni 37-godišnjak predložio je 34-godišnjaku da to učini za određeni iznos, te je on zajedno sa 30-godišnjakom pred noć 17. srpnja 2007. došao u kuću oštećenih, a koja se nalazi na osami, radi ostvarenja dogovora. Oštećenike su najprije rukama i nogama izudarali po cijelom tijelu nanijevši im mnogobrojne lake i teške ozlijede i potom ih odvukli i zaključali u kupaonicu a zatim, u namjeri da ih liše života, zapalili stvari u drugoj prostoriji (kauč i dr.) nakon čega su napustili selo.
Oštećenog i ozlijeđenog oca i sina ujutro su pronašli djelatnici Parka prirode «Papuk» jer su se oni, unatoč ozljedama uspjeli izvući kroz prozor kupaonice i iako teško ozlijeđeni uspjeli ugasiti požar oko 4 sata ujutro.
Protiv osumnjičenika predloženo je određivanje pritvora zbog razloga iz čl. 102. st. 1. t. 2. i 4. ZKP-a, budući da postoji osnovana sumnja da će ometati kazneni postupak utjecajem na svjedoke, kao i jer se radi o kaznenom djelu pokušaja teškog ubojstva i to je neophodno zbog posebnog teških okolnosti djela.