Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Požegi
Vrhovni sud Republike Hrvatske potvrdio presudu Županijskog suda u Požegi u predmetu "Požeška dolina" d. d.

Pravomoćnom presudom Vrhovnog suda 13 optuženika: Ivan Grlić, Željko Kronšteter, Drago Antunović, Vinko Galić, Damir Brižić, Mirko Bidlo, Vlado Šipoš, Ivan Mršić, Slavko Raucher, Davor Mršić, Ivan Kaurinović, Stjepan Tomljanović i Pavo Abramović, osuđeni su zbog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. stavka 4. Kaznenog zakona, kaznenog djela zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. stavka 2. Kaznenog zakona na jedinstvene kazne zatvora u trajanju od četiri godine i devet mjeseci do najmanje pet mjeseci zatvora. (24. 7. 2007.)
Zbog navedenih kaznenih djela Ivan Grlić osuđen je na kaznu zatvora u trajanju od 4 godine i 9 mjeseci, Željko Kronšteter na pet mjeseci, Drago Antunović na sedam mjeseci, Vinko Galić na 2 godine i 5 mjeseci, Damir Brižić na 4 godine i 3 mjeseca, Mirko Bidlo na 7 mjeseci, Vlado Šipoš na 9 mjeseci, Ivan Mršić na 4 godine i 6 mjeseci, Slavko Raucher na 4 godine i 4 mjeseca, Davor Mršić na 2 godine i 9 mjeseci, Ivan Kaurinović na 10 mjeseci, Stjepan Tomljanović na 6 mjeseci i Pavo Abramović na 9 mjeseci.
Svi kupoprodajni ugovori zaključeni između «Požeške doline» d.d. i kupaca - optuženika temeljem čl. 134. Zakona o kaznenom postupku utvrđeni su ništavim.
Protiv prvostupanjske presude žalbe su izjavili svi osuđenici, a u odnosu na kazne izrečene pojedinim osuđenicima i Županijsko državno odvjetništvo u Požegi, kao i zbog povrede Kaznenog zakona s prijedlogom da se pobijana presuda preinači na način da se od optuženika oduzme imovinska korist ostvarena kaznenim djelima.
Sve žalbe odbijene su kao neosnovane i time je potvrđena prvostupanjska presuda.