Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku
Odbačene kaznene prijave protiv Vlade demokratskog jedinstva Republike Hrvatske

Županijsko državno odvjetništvo u Sisku odbacilo je kaznenu prijavu Zajednice Srba u Republici Hrvatskoj protiv Vlade demokratskog jedinstva Republike Hrvatske, odnosno članova Vlade dr. Franje Gregurića, dr. Zdravka Tomca, dr. Milana Ramljaka, dr. Mate Granića, Ivana Vekića, Ivana Jarnjaka i Josipa Manolića i kaznenu prijavu Srpske narodne stranke iz Zagreba protiv dr. Franje Gregurića, obje zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavka 1. OKZ-a RH. (27. 7. 2007.)
Zajednica Srba u Republici Hrvatskoj podnijela je po svom predsjedniku Milovanu Škoriću kaznenu prijavu 25. travnja 2007. protiv više osoba, među kojima su i prethodno navedene osobe kao članovi Vlade Republike Hrvatske, u kojoj je navedeno da su prijavljene osobe znale za zločine u Sisku 1991. i 1992. godine, a da nisu poduzele odgovarajuće i zakonom predviđene mjere, odnosno da je u Sisku uz znanje i učešće imenovanih osoba organiziran masakr građana Siska srpske nacionalnosti. Srpska narodna stranka iz Zagreba istog je dana po predsjedniku Milanu Đukiću podnijela sličnu kaznenu prijavu protiv više osoba u kojoj se navodi da su činile zločine. Uz te osobe prijavljen je i dr. Franjo Gregurić, no u kaznenoj prijavi se ni jednom riječju ne navodi čime je prijavljeno djelo počinio.
Kako državno odvjetništvo duže vrijeme provodi izvide u svezi utvrđivanja počinitelja pojedinih zločina koji su se dogodili na tom području, a na osnovu kojih izvida se rad Vlade ne može dovesti u vezu s mogućim počiniteljima tih zločina, nadležno je državno odvjetništvo radi ekonomičnosti odlučilo da će odvojeno rješavati prijave protiv navedenih članova Vlade Republike, jer će se o prijavama protiv pojedinaca s područja Siska moći donijeti odluke tek nakon što u tom dijelu Županijsko državno odvjetništvo u Sisku dovrši izvide koji se privode radi prikupljanja svih potrebnih podataka i činjenica potrebnih za donošenje državnoodvjetničke odluke.
Nakon provedenih izvida u svezi prijava protiv pojedinih članova Vlade demokratskog jedinstva Republike Hrvatske utvrđeno je da su navodi kaznene prijave Zajednice Srba u Republici Hrvatskoj o njihovoj odgovornosti, a posebno o tome da je Vlada znala za događaje u Sisku i nikada nije poduzela odgovarajuće i zakonom predviđene mjere, proizvoljni i u suprotnosti s utvrđenim činjenicama.
Iz dokumentacije i svih drugih podataka prikupljenih tijekom izvida neosporno proizlazi kako je Vlada Republike Hrvatske, a samim time i članovi Vlade, u okviru svojih ovlasti poduzela potrebne mjere da bi se mogući zločini spriječili i sankcionirali. O tome postoje zapisnici sa sjednica Vlade iz tog vremena koji pokazuju kako je na bilo koja saznanja o kršenju ljudskih prava i nezakonitosti na području čitave Republike Hrvatske, Vlada, u više navrata ta saznanja razmatrala i poduzimala mjere u njezinoj nadležnosti.
Stoga su prijave Zajednice Srba u Republici Hrvatskoj i Srpske narodne stranke iz Zagreba protiv članova Vlade demokratskog jedinstva Republike Hrvatske odbačene.