Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Bjelovaru
Postupak protiv počinitelja ratnih zločina u selima Balinci, Četekovac i Čojlug u fazi je glavne rasprave pred Županijskim sudom u Virovitici

Početkom srpnja 2007. godine u dnevnim je novinama objavljena informacija o snimanju televizijske emisije ratnih zločina počinjenih u selima Balinci, Četekovac i Čojlug. Kako bi spriječili krivo informiranje javnosti, a time i upoznali predstavnike sredstava javnog priopćavanja, napominjemo kako je kazneni postupak protiv 12 okrivljenika iz vojne i političke strukture vlasti, a koje se tereti da su izdavali naredbe u okviru zajedničkog zločinačkog plana djelovanja, i protiv 32 okrivljenika, kao neposrednih sudionika u počinjenju kaznenog djela ratnog zločina, u fazi glavne rasprave pred Županijskim sudom u Virovitici. (27. 7. 2007.)
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Bjelovaru iz 1994. godine; a koja je izmijenjena nakon što je Županijski sud u Virovitici primijenio Zakon o oprostu i obustavio kazneni progon zbog kaznenog djela oružane pobune iz čl. 235. st. 1. KZ RH; tereti se 12 okrivljenika iz vojno-političke strukture vlasti na okupiranom području Općine Podravska Slatina da su izdavali naredbe u okviru zajedničkog zločinačkog plana djelovanja, a 32 okrivljenika (jedan je okrivljenik preminuo) se tereti da su kao neposredni počinitelji sudjelovali u počinjenju kaznenog djela genocida iz čl. 119. i kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120 OKZ-a RH te kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ-a RH.
Okrivljenike se tereti da su od srpnja do prosinca 1991. godine na području Podravske Slatine i Voćina, prethodno naoružani od R. D. - zapovjednika vojarne u Našicama, a svi pridruženi i u sastavu Banjalučkog korpusa tzv. JNA, kao pripadnici srpskih paravojnih postrojbi odreda „Papuk“ i odreda „Zvečevo“; a prema zajedničkom planu i u namjeri ne samo nasilnog obaranja društvenog i državnog ustrojstva Republike Hrvatske već i odvajanja tog teritorija i stvaranja srpskog državnog i čistog etničkog prostora; pod zapovjedništvom V. V. – komandanta obrane tzv „SAO Zapadna Slavonija“, B. R. – komandanta tzv. Teritorijalne obrane Podravska Slatina i dr, namjerno granatirali i bombardirali sela i zastrašivali, zlostavljali, ranjavali i ubijali hrvatsko i drugo nesrpsko stanovništvo te potom pljačkali i progonili stanovnike sela Balinci, Četekovac i Čojlug, što je sve bilo protivno međunarodnim Konvecijama i Protokolima.