Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu
Podignuta optužnica protiv više osoba zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti, zlouporabom položaja i ovlasti, te kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja, zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Varaždinu podiglo je pred Županijskim sudom u Varaždinu optužnicu protiv I. C. (1965.), M. B. (1947.), B. B. (1970.), E. Z. (1969.), Trgovačkog društva M. d.o.o., Trgovačkog društva I. N. d.o.o. i Trgovačkog društva B. d.o.o. zbog kaznenih djela protiv službene dužnosti - zlouporabom položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona, te kaznenih djela protiv sigurnosti platnog prometa i poslovanja - zlouporabom ovlasti u gospodarskom poslovanju iz čl. 292. st. 2. KZ-a, u svezi čl. 3. st. 1. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela, u odnosu na optužene pravne osobe. (3. 8. 2007.)
Okrivljenicima se optužnicom stavlja na teret da su kao odgovorne osobe u trgovačkim društvima I., I. N., M. i B., s ciljem pribavljanja protupravne imovinske koristi za sebe i druge fizičke i pravne osobe, a na štetu trgovačkog društva I., od siječnja 2003. do prosinca 2005. godine sklapali ugovore o prodaji imovine tog društva po cijenama koje su bile znatno niže od tržišnih cijena i tako pribavljali protupravnu imovinsku korist. Nadalje im se stavlja na teret da su s istim ciljem sklopili ugovor kojim trgovačko društvo B. pozajmljuje društvu I. 600.000,00 kuna, uz fiducijarni prijenos vlasništva na imovini društva I., vrijednoj više od 9.950.000,00 kuna, koji zajam društvo I. namjerno nije vratilo, pa je trgovačko društvo B. postalo vlasnik imovine društva I. u navedenoj vrijednosti. Također ih se tereti da su sklopili ugovor kojim društvo B. zastupa društvo I. u inozemstvu, pa je I. na ime zastupanja platio iznos od preko 1.200.000,00 kuna, iako nikakvo zastupanje nije bilo izvršeno.
Posebno se okrivljenog I. C. tereti da je propustio obračunati i uplatiti PDV za društvo I. u iznosu od preko 230.000,00 kuna, te da je kao direktor društva I. N. prodao sam sebi kao fizičkoj osobi osobni automobil društva I. N., marke „Audi A6“, za cijenu od 52.796,72 kune, iako je realna vrijednost vozila preko 160.000,00 kuna.
Ujedno se optužnicom terete i pravne osobe M., I. N. i B. za kaznena djela koje su počinile odgovorne osobe u tim pravnim osobama.