Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet zahtjev za provedbu istrage protiv J. E. zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je 29. srpnja 2007. istražnom sucu Županijskog suda u Zadru zahtjev za provedbu istrage protiv hrvatskog državljanina J. E. (1982.) zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 1. u svezi sa čl. 263. st. 1. Kaznenog zakona, odnosno zbog postojanja osnovane sumnje da je prouzročio požar na predijelu Veliko Rujno na planini Velebit u kojem je izgorjelo oko 180 ha šume i makije, dijelom i u NP Paklenica. (6. 8. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik J. E. oko 11 sati 26. srpnja 2007. na planini Velebit, na predijelu Veliko Rujno, u bijesu jer se po nogama izbo na bodljikavi grm, taj grm zapalio šibicama uslijed čega je došlo do požara koji se proširio i zahvatio okolnu šumu i nisko raslinje. U višednevnom požaru izgorjelo je oko 180 ha šume i makije od čega dijelom i u Nacionalnom parku Paklenica, a nastupjela šteta znatno premašuje 300.000,00 kuna.
Istražnim zahtjevom predloženo je određivanje pritvora iz razloga propisanih u čl. 102. st. 1. toč. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku, te je istražni sudac i odredio pritvor u trajanju od mjesec dana.