Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet zahtjev za provedbu istrage protiv Z. B. zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je 31. srpnja 2007. istražnom sucu Županijskog suda u Zadru zahtjev za provedbu istrage protiv hrvatskog državljanina Z. B. (1973.) zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 1. u svezi sa čl. 263. st. 1. Kaznenog zakona, odnosno zbog postojanja osnovane sumnje da je jugozapadno od mjesta Poličnik podmetnuo požar u hrastovoj šumi, a koji se proširio prema zaseocima Perići, Šarići i Deše. (6. 8. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičenik Z. B. oko 17,15 sati 26. srpnja 2007. jugozapadno od mjesta Poličnik, oko jedan kilometar južnije od ceste Poličinik-Visočane, podmetnuo požar u hrastovoj šumi, a koji se proširio prema zaseocima Perići, Šarići i Deše te je opožareno oko 250 ha šume i oko 4 ha suhe trave. Zbog jakog vjetra požar se proširio u pravcu Murvice Gornje, ali je lokaliziran uz pomoć kanadera, da bi slijedećeg dana, 27. srpnja 2007., osumnjičeni ponovno potpalio žbunje hrastove šume kod Murvice Gornje te je i taj požar lokaliziran pomoću kanadera.
Državno odvjetništvo predložilo je određivanje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku, a koji mu je, u trajanju od mjesec dana, i određen rješenjem istražnog suca.