Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru
Podnijet zahtjev za provedbu istrage protiv hrvatskih državljana Š. B. i D. B. zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti

Općinsko državno odvjetništvo u Zadru podnijelo je 1. kolovoza 2007. istražnom sucu Županijskog suda u Zadru zahtjev za provedbu istrage protiv hrvatskih državljana Š. B. (1970.) i D. B. (1973.) zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271. st. 1. u svezi sa čl. 263. st. 1. Kaznenog zakona, odnosno zbog postojanja osnovane sumnje da su u Slivnici Donjoj i Radovinu, a da bi omogućili ispašu ovcama, upaljačem potpalili na više mjesta suhu travu i tako izazvali više požara. (6. 8. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da su Š. B. i D. B., a da bi omogućili ispašu svojim ovcama, 28. srpnja 2007. u Slivnici Donjoj i Radovinu, najprije u predijelima Dračice i Palježina upaljačem potpalili suhu travu tako da je u požaru izgorjela hrastova šuma, grab i nisko raslinje. Požar je lokaliziran uz pomoć kanadera oko 21 sat. Osnovano se sumnja da su osumnjičenici u isto vrijeme ponovno upaljačem potpalili suhu travu na predijelu Dračice, a taj je požar lokaliziran oko 22,30 sati, i da su potom 29. srpnja 2007. oko 18,50 sati na predjelu Palježina podmetnuli požar u hrastovoj šumi koji se proširio u pravcu zaseoka Beretini, te da su istog dana oko 22,30 sati jugoistočno od Radovina podmetnuli požar u hrastovoj šumi zvanoj Bojana. Taj se požar proširio prema Slivnici Donjoj i lokaliziran je oko 23 sata. Također se osnovano sumnja da su oko 21,20 sati 30. srpnja 2007. u predjelu Kneževići podmetnuli požar u hrastovoj šumi a koji se proširio prema lokalnoj cesti Kneževići-Slivnica Donja.
Istražni sudac odredio im je jednomjesečni pritvor temeljem čl. 102. st. 1. toč. 3. Zakona o kaznenom postupku.