Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Prihvaćena žalba državnog odvjetništva te izrečena jedinstvena kazna zatvora od sedam godina voditeljici poslovnice banke zbog zlouporabe i "pranja novca"

Prihvaćajući žalbu Županijskog državnog odvjetništva u Splitu Vrhovni sud Republike Hrvatske je presudom preinačio, a glede odluke o kazni, presudu Županijskog suda u Splitu kojom je hrvatska državljanka M. G. K. (1957.) proglašena krivom zbog produljenog kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 4. u svezi st. 1. Kaznenog zakona, produljenog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz čl. 312. st. 1. i 2. Kaznenog zakona i produljenog kaznenog djela prikrivanja protuzakonito dobivenog novca iz čl. 279. st. 1. Kaznenog zakona, sve u svezi s čl. 61. Kaznenog zakona, te joj je bila izrečena jedinstvena kazna zatvora od četiri godine i šest mjeseci.
Vrhovni sud je svojom presudom izrekao optuženoj jedinstvenu kaznu zatvora od sedam godina. (14. 8. 2007.)
Prethodno je Vrhovni sud za kazneno djelo iz čl. 337. st. 4. Kaznenog zakona utvrdio kaznu zatvora od pet godina umjesto prijašnje kazne od tri godine, za kazneno djelo iz čl. 312. st. 1. i 2. Kaznenog zakona je utvrdio kaznu zatvora od dvije godine umjesto prijašnje kazne od jedne godine, dok je za kazneno djelo iz čl. 279. st. 1. Kaznenog zakona ostala utvrđena kazna zatvora od jedne godine.
Potvrđena je prvostupanjska presuda u dijelu kojim je okrivljenici primijenjena sigurnosna mjera zabrane obavljanja zvanja i djelatnosti u svezi s bankarskim poslovima, te poslova raspolaganja, uporabe i čuvanja novca u trajanju od četiri godine, te je obvezana isplatiti imovinskopravne zahtjeve i troškove kaznenog postupka.
Okrivljenica se nalazi u pritvoru od 4. veljače 2005.
Okrivljenica je proglašena krivom jer je od 2000. do 2004. u Jelsi na otoku Hvaru, kao voditelj Poslovnice Banke, s dvadeset i jednim građaninom–klijentom sklapala ugovore o oročenju devizne štednje i deviznih štednih knjižica, koje nije evidentirala u Bančinom računalnom sustavu, a gotov novac u devizama koji je preuzimala od klijenata nije predavala u Bančinu blagajnu niti na račune klijenata, nego ga za sebe zadržala, te bez znanja i odobrenja klijenata popunjavala isplatnice u kojima je neistinito upisivala kako su klijenti sa svojih štednih uloga i tekućih računa preuzeli novac, a koji je stvarno ona preuzimala i za sebe zadržavala, ostvarivši time sebi na štetu Banke nepripadnu materijalnu korist u ukupnom iznosu protuvrijednosti 6.586.260,90 kuna.
Također je proglašena krivom što je tijekom 2003. i 2004., radi prikrivanja njegovog podrijetla, dijelom novca do kojeg je došla opisanim kaznenim djelima, kupovala nekretnine na Hvaru, pa tako za iznos od 70.000,00 eura kupila kuću s okućnicom, a za iznose od 15.000,00 kuna i 25.000,00 kuna kupila dva građevinska zemljišta, te potom nakon što su otkrivena njezina kaznena djela, sve spomenute nekretnine darovala svojoj djeci.