Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podnijet istražni zahtjev protiv D. O. zbog izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podnijelo je Županijskom sudu u Karlovcu istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina D. O. (1958.) zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz čl. 272. st. 1. i 3. Kaznenog zakona. (14. 8. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni D. O. 10. kolovoza 2007. upravljao autobusom autocestom A1 iz smjera Zagreba u smjeru Karlovca te je dolaskom na odvojak izlaza Karlovac, protivno čl. 51. st.1. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, a unatoč tome što je na tom dijelu kolnika brzina vožnje ograničena na 40 km/h, vozio prevelikom brzinom koja je svakako prelazila 100 km/h. Zbog navedenog, osumnjičenik nije uspio svladati desni zavoj već je lijevim kotačima autobusa sišao s kolnika, udario u zaštitnu ogradu koju je probio te je došlo do prevrtanja autobusa pri čemu su dvije putnice u autobusu smrtno stradale na mjestu nesreće dok je 12 putnika zadobilo teške tjelesne ozljede.
Temeljem čl. 102. st. 1. t. 3. ZKP-a predložili smo da se prema osumnjičeniku primjeni mjera opreza privremenog oduzimanja dozvole za upravljanje motornim vozilom u odnosu na "D" kategoriju iz čl. 90. st. 2. t. 7. ZKP-a, a cijeneći činjenicu kako je osumnjičeni ovo kazneno djelo počinio kao profesionalni vozač, i kako je do nesreće došlo uslijed njegovog bezobzirnog ponašanja i kako je djelo rezultiralo naglašeno teškim posljedicama.