Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Priopćenje povodom obilježavanja 16. obljetnice pogibije 39 branitelja u Dalju

Početkom kolovoza u sredstvima javnog priopćavanja objavljeni su tekstovi povodom obilježavanja 16. obljetnice pogibije 39 branitelja a u kojima je, kroz izjavu tadašnjeg zapovjednika Policijske postaje Dalj, prenijeto kako „danas zločinci protiv kojih su podnesene kaznene prijave i dalje slobodno šetaju Daljem“ i kako „je protiv osumnjičenih za zločine u ratu podignuto 150 kaznenih prijava na području Dalja, Aljmaša i Erduta.“ (citat iz Glasa Slavonije, od 2. kolovoza 2007., str. 4.)
S obzirom na objavljene netočne informacije, priopćujemo kako je Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku 2. listopada 2001. podiglo pred Županijskim sudom u Osijeku optužnicu protiv 22 osobe zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH, a u kojoj je predloženo da se protiv okrivljenika koji su nedostupni pravosudnim tijelima odredi pritvor. (23. 8. 2007.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su od početka srpnja 1991. godine do 19. travnja 1992. u Dalju, Daljskoj planini i Erdutu; prethodno se naoružavši i organiziravši u različite paravojne skupine, a zajedno i uz neposrednu vojnu i logističku potporu jedinica JNA; a posebice nakon što su u jutarnjim satima 1. kolovoza 1991. izvršili minobacački i topnički napad i uz podršku tenkova pucali direktno u zgradu policijske stanice, usmrtili četiri policijska djelatnika te onemogućili rad legalnih tijela vlasti Republike Hrvatske. Nakon toga su uslijedila uhićenja, ubijanja i pljačka imovine nesrpskog civilnog stanovništva; a nakon što su 3. kolovoza 1991. osnovali vlastita policijska i vojna tijela vlasti u tzv. štabu teritorijalne obrane i stanice milicije; nastavili su s organiziranim bezrazložnim i nezakonitim uhićenjima hrvatskog, mađarskog i drugog nesrpskog civilnog stanovništva, njihovim fizičkim i psihičkim zlostavljanjima i zatvaranjima u podrumske prostorije u potpuno nehumanim uvjetima te uz oružanu pratnju organizirali rad na najtežim fizičkim poslovima kao i organizirali pojedinačna i grupna iseljavanja.