Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Puli
Podnijet istražni zahtjev protiv A. H. zbog zlouporabe ovlasti u gospodarskom poslovanju

Županijsko državno odvjetništvo u Puli podnijelo je istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina A. H. (1955.) zbog dva kaznena djela zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 337. st. 1., 3. i 4. Kaznenog zakona. (24. 8. 2007.)
Postoji opravdana sumnja da je osumnjičenik kao direktor trgovačkog društva „H-I„ d.o.o. iz Poreča, u nakani stjecanja znatne nepripadne materijalne koristi, 3. rujna 2001. sklopio i potpisao sa dvoje kupaca Ugovor o prodaji nekretnine, a koji nije evidentiran u poslovnim knjigama tog trgovačkog poduzeća. Prema njegovom zahtjevu i uputi kupci nisu ugovorenu kupoprodajnu cijenu u iznosu od 110.000 DEM-a uplatili u korist žiro- računa trgovačkog društva, već su navedeni iznos uplatili u korist njegovog privatnog deviznog računa. Na opisani način, osumnjičenik se neosnovano imovinski okoristio za iznos od oko 345.000,00 kuna.
Nadalje, osnovano se sumnja da je osumnjičenik, kao direktor istog trgovačkog društva, s ciljem pribavljanja velike protupravne imovinske koristi, 1. rujna 2003. u poslovnom prostoru trgovačkog društva u Poreču, na istovjetni opisani način, sklopio i potpisao ugovor o prodaji nekretnine te od kupca zahtijevao da ugovoreni kupoprodajni iznos od 60.000 eura uplati u korist njegovog privatnog deviznog računa, a što je kupac i učinio i time osumnjičeniku pribavio neosnovanu imovinsku korist u iznosu od oko 438.000,00 kuna.