Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Izvješće u svezi poduzetih aktivnosti na utvrđivanju ratnih zločina počinjenih za vrijeme i neposredno nakon II. svjetskog rata

Državno odvjetništvo Republike Hrvatske redovno izvješćuje Hrvatski sabor o aktivnostima u svezi rada na pojedinim područjima pa tako i u svezi ratnih zločina počinjenih za vrijeme i neposredno nakon II. svjetskog rata. Hrvatski sabor i ove je godine izvješten o radu na ovom području u Godišnjem izvješću Državnog odvjetništva Republike Hrvatske za 2006. godinu.
S obzirom na teškoće koje postoje u svezi pribavljanja dokumentacije i utvrđivanja odgovornih osoba iz tadašnjih vojnih i civilnih struktura, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je najprije zatražilo istraživanje od strane Hrvatskog državnog arhiva, a kako tim istraživanjem nisu dobiveni zadovoljavajući odgovori, to je u suradnji sa Hrvatskim državnim arhivom osmišljen istraživački projekt u svezi ratnih zločina počinjenih za vrijeme i neposredno nakon II. svjetskog rata. Radi se o izuzetno složenom istraživačkom projektu koji prelazi same granice mogućeg utvrđivanja kaznene odgovornosti te je 22. kolovoza 2007. Hrvatski državni arhiv izvijestio Državno odvjetništvo Republike Hrvatske kako bi to istraživanje vodilo više timova. Na čelu prvog tima bili bi istaknuti stručnjaci iz Hrvatskog instituta za povijest, drugi tim vodili bi stručnjaci koji rade na prikupljanju dokumentacije vezane uz Bleiburg i Križni put, dok bi treći tim vodio Ravnatelj Hrvatskog državnog arhiva i, upravo, ovaj treći tim ima zadaću pretraživanja arhiva u drugim državama, a napose arhiva Vojno-historijskog instituta u Beogradu i Vojnih arhiva u Londonu. Sva ta tri tima djelovat će usklađeno i samo istraživanje, s obzirom na složenost, zahtijeva određeno vrijeme.

Dodajemo, kako istovremeno, a vezano za istraživanja koja se obavljaju u Republici Sloveniji, i izvide koje provode pojedina državna odvjetništva povodom pojedinih zločina na lokacijama u Republici Hrvatskoj i Sloveniji te povodom prijava o mogućim odgovornim osobama, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske je 20. kolovoza 2007. od Vrhovnog državnog tužilaštva Republike Slovenije zatražilo sve raspoložive podatke u svezi pojedinih ekshumacija kao i istraživanja koja se provode u Republici Sloveniji. Prema obavijestima koje ima Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, Vrhovno državno tužilaštvo Republike Slovenije će udovoljiti ovoj zamolbi.

Sve prethodno rečeno, omogućit će da se sustavno i na znanstvenoj osnovi utvrdi gdje su zločini počinjeni, tko su mogući počinitelji te njihovi naredbodavci, a što bi sve u konačnici omogućilo državnom odvjetništvu pokretanje kaznenih postupaka. (29. 8. 2007.)