Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podnijet istražni zahtjev protiv mlađeg punoljetnika zbog izazivanja požara na Kornatima

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je Istražnom sucu za mladež Županijskog suda u Šibeniku istražni zahtjev protiv hrvatskog državljanina (1987.) zbog teškog kaznenog djela protiv opće sigurnosti iz čl. 271 st. 2 u vezi čl. 263 st. 1 Kaznenog zakona. (3. 9. 2007.)
Postoji osnovana sumnja da je 20-godišnjak između 11 do 11.30 sati 30. kolovoza 2007., na otoku Kornat - uvala Vrulje, kao zaposlenik Javne ustanove Nacionalni park Kornati u objektu zv. Karaula, a nakon što je pored objekta popušio cigaretu, odbacio neugašeni opušak u suhu travu i raslinje u neposrednoj blizini, iako je bio svjestan da zbog suhoće trave i raslinja, visokih temperatura i dugotrajne suše te jakog vjetra može doći do požara te ugrožavanja ljudi i imovine i pristanka na to. Nastala se vatra, nošena jakim južnim vjetrom, proširila u pravcu sjeverozapadnog dijela otoka zahvaćajući veliku površinu i ugrozivši kuće i stanovnike u uvalama, te okružila skupinu vatrogasaca koji su se radi gašenja iskrcali na područje iznad uvale Šipnata tako da je smrtno stradalo sedam osoba, dok ih je šestero teško ozlijeđeno.
Protiv osumnjičenog je predloženo određivanje pritvora po čl. 102 st. 1 toč. 2 i 4 Zakona o kaznenom postupku, odnosno zbog osnovane sumnje da će utjecati na svjedoke i zbog posebno teških okolnosti djela.