Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Belom Manastiru
Podignuta optužnica protiv D. Š. zbog trgovanja ljudima i ropstva i nasilničkog ponašanja

Općinsko državno odvjetništvo u Belom Manastiru podiglo je pred Općinskim sudom u Belom Manastiru optužnicu protiv hrvatskog državljanina D. Š. (1971.) zbog kaznenog djela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom – trgovanje ljudima i ropstvo iz čl. 175. st 1. Kaznenog zakona te kaznenog djela protiv javnog reda – nasilničko ponašanje iz čl. 331. str. 1. Kaznenog zakona, uz primjenu čl. 60. Kaznenog zakona. (17. 9. 2007.)
Optužnicom ga se tereti da je od početka veljače 2006. godine do kraja svibnja 2007. godine u Jagodnjaku u namjeri da N. L. koristi kao slugu i besplatnu radnu snagu; znajući da se radi o osobi bez bliske rodbine koja nema primjerene uvjete za stanovanje, bez prihoda za život, skromnog obrazovanja i koja se stoga neće znati obratiti državnim institucijama ni tijelima radi pomoći i pravne zaštite, a protivno odredbama čl. 3. i čl. 4. st. 1. i 2. Konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda te čl. 8. st. 1., 2. i 3. Međunarodnog pakta o građanskim i političkim pravima; prisiljavao N. L. da za njegu i njegovu obitelj bez novčane naknade obavlja fizički teške poljoprivredne radove i to svakodnevno od 4 do 22 sata. Tereti ga se da ga je s istom namjerom smjestio u pomoćnu prostoriju pored štale bez kupaonice i WC-a i zabranio mu odlazak s obiteljskog gospodarstva bez njegovog posebnog odobrenja te ga nazivao pogrdnim imenima i fizički napadao s ciljem zastrašivanja. Oštećeni N. L. je krajem svibnja 2007. godine pobjegao te se za pomoć obratio jednom sumještaninu za pomoć.
Okrivljenog se ujedno tereti da je 1. svibnja 2007. na putu iz predjela Zornice prema Jagodnjaku zaustavio osobni automobil u kojem su se nalazili N. Š., J. Š. i Z. H. te bez ikakvog razloga i povoda prišao N. Š. i ošamario ga a potom rekao kako će ga tući svaki put kad ga vidi. Potom je silom otvorio poklopac motora na automobilu, skinuo razvodnu kapu, kablove i razvodnu ruku te ju odnio onemogućivši stavljanje automobila u pogon pa ga je N. Š. morao gurati što je kod njega stvorilo osjećaj straha i poniženosti.