Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici
Podignuta optužnica protiv H. Ž. zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće

Općinsko državno odvjetništvo u Velikoj Gorici podiglo je optužnicu protiv hrvatskog državljanina H. Ž. (1984.) zbog kaznenog djela izazivanja prometne nesreće iz članka 272. stavak 1. i 3. Kaznenog zakona. (20. 9. 2007.)
Okrivljenika se optužnicom tereti da je oko 5,50 sati 1. kolovoza 2007. u Velikoj Gorici u alkoholiziranom stanju (najmanje 2,15 g/kg apsolutnog alkohola u krvi) i nedopuštenom brzinom od 111 km/h upravljao osobnim automobilom BMW 745D i izazvao prometnu nesreću. Uslijed stanja alkoholiziranosti je bio apsolutno nesposoban za sigurnu vožnju te stoga nije smanjio brzinu kretanja svog vozila s obzirom na brzinu kretanja vozila koje se kretalo ispred njega istom prometnom trakom u istom pravcu. Zbog svega navedenog, okrivljeni H. Ž. je prednjim dijelom svog osobnog automobila naletio na stražnji dio osobnog vozila Opel Corsa kojim je, krećući se ispred njega, upravljao H. M. (1985.), a pri čemu je putnica iz Opel Corse, Ružica Pavić (1988.), zadobila višestruke teške tjelesne ozljede zbog kojih je preminula na mjestu događaja, dok je vozač H. M. također teško ozlijeđen (prijelom V. vratnog kralješka s ozljedom kičmene moždine i posljedičnom djelomičnom oduzetošću udova).
Državno odvjetništvo je predložilo sudu da prema okrivljeniku primjeni sigurnosnu mjeru zabrane upravljanja svim vrstama motornih vozila iz članka 78. Kaznenog zakona.
Kako postoje okolnosti koje opravdavaju bojazan da bi okrivljenik na slobodi mogao ponovno počiniti isto kazneno djelo, predloženo je da se okrivljeniku produlji pritvor iz razloga navedenih u članku 102. stavak 1. točka 3. Zakona o kaznenom postupku.