Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu
Podignuta optužnica protiv M. M. i V. R. zbog pokušaja teškog ubojstva

Županijsko državno odvjetništvo u Splitu je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Splitu optužnicu protiv mlađeg punoljetnika M. M. (1986.) i protiv V. R. (1982.) zbog kaznenog djela teškog ubojstva u pokušaju iz članka 91. točka 8. u svezi s člankom 33. stavak 1. i 2. Kaznenog zakona, počinjenog na štetu policijskog službenika B. B. (1977.). (21. 9. 2007.)
Optužnicom se okrivljenike tereti da su oko 4,30 sati 12. srpnja 2007. u Splitu, u trenutku kada ih je policijski službenik B. B., predstavivši se kao policajac, zatekao a potom i zatražio da prestanu udarati i oštećivati parkirano osobno vozilo, počeli ga vrijeđati pogrdnim riječima i udarati rukama vičući kako će ga ubiti. Okrivljenom M. M. stavlja se na teret da se sjedeći na motociklu više puta zaletio i udario motociklom u B. B., a da je potom u cilju oduzimanja života policijskom službeniku, iz pištolja marke "TT" promjera 7,62 mm, s udaljenosti oko jednog metra ispalio dva hitca u smjeru trbuha B. B. Jedan ga je metak pogodio u lijevu natkoljenicu i teško ozlijedio (ustrijelna rana s višekomadnim prijelomom bedrene kosti). Okrivljeni je zatim uperio pištolj prema oštećenom (glavi i trbuhu) i pokušao ispaliti daljnje hitce pritišćući obarač, ali se pištolj zakočio, a kako je B. B. zbog ozljede pao na tlo, okrivljeni M. M. ga je drškom pištolja najmanje šest puta snažno udario po glavi zadavši mu više lakih tjelesnih ozljeda. Obojica okrivljenika počela su ga udarati nogama po tijelu, a okrivljeni V. R se, u cilju usmrćivanja B. B., motociklom zaletio u njegovu smjeru i udario ga dok je on ranjen ležao na tlu. U daljnjem postupanju okrivljenike je spriječio dolazak policijskih službenika.
U optužnici je predloženo da se obojici okrivljenika produlji pritvor zbog bojazni od ponavljanja kaznenog djela i zbog posebno teških okolnosti počinjenja djela.