Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci
Podnijet istražni zahtjev protiv dva hrvatska državljana zbog ratnog zločina protiv civilnog stanovništva i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika

Županijsko državno odvjetništvo u Rijeci podnijelo je Istražnom sucu Županijskog suda u Rijeci istražni zahtjev protiv dva hrvatska državljana (1949.) i (1965.) zbog postojanja osnovane sumnje da su počinili kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. OKZ-a RH i ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz članka 122. OKZ-a RH. (25. 9. 2007.)
Kazneni progon osumnjičenika pravosudna tijela Republike Hrvatske preuzela su nakon što im je Ministarstvo pravde BiH dostavilo zamolnice za preuzimanje kaznenog progona, a kazneni progon osumnjičenika započelo je Kantonalno tužilaštvo Bihać budući da su kaznena djela počinjena teritoriju Bosne i Hercegovine za vrijeme oformljenja tzv. Autonomne pokrajine «Zapadna Bosna».
Postoji osnovana sumnja da su osumnjičenici omogućili formiranje nekoliko sabirnih centara i logora na području Velike Kladuše u koje su zatvarane kako civilne osobe tako i ratni zarobljenici, i gdje se prema njima nečovječno postupalo te su bili izloženi svakodnevnom fizičkom i psihičkom maltretiranju i ponižavanju. Osnovano se sumnja da je 42-godišnji osumnjičenik i osobno sudjelovao u spomenutim postupanjima, a uslijed takvog postupanja više je osoba zadobilo teške tjelesne ozljede dok su dva cilivlna i dva ratna zarobljenika od zadobivenih ozljeda preminula.
U istražnom zahtjevu predloženo je da se protiv oba osumnjičenika odredi pritvor kako zbog opasnosti od mogućeg bijega tako i zbog mogućnosti utjecaja na iskaze predloženih svjedoka, a i zbog teških okolnosti pod kojima su kaznena djela počinjena.