Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu
Podnijet optužni prijedlog protiv T.-I. J. zbog računalnog krivotvorenja, povrede prava industrijskog vlasništva i neovlaštene uporabe tuđe tvrtke i zlouporabe opojnih droga

Općinsko državno odvjetništvo u Đakovu podnijelo je Općinskom sudom u Đakovu optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina T.-I. J. (1974) zbog kaznenih djela računalnog krivotvorenja iz članka 223.a stavak 1. 2. Kaznenog zakona, povrede prava industrijskog vlasništva i neovlaštene uporabe tuđe tvrtke iz članka 285. stavak 1. i 2. KZ-a i zlouporabe opojnih droga iz članka 173. stavak 1. KZ-a. (2. 10. 2007.)
Optužnim prijedlogom mu se stavlja na teret da je tijekom 2005. i 2006. godine u Breznici Đakovačkoj, pomoću osobnog računala i posebnog softwera iščitao tzv. SIM ključeve (identifikacijske oznake) sa svoje SIM kartice i SIM kartica još tri osobe. Nakon toga je pomoću posebnog uređaja sastavio duplikate ovih kartica te ih dao na uporabu nepoznatim osobama koje su ih koristile telefoniranjem u tzv. roaming usluzi u Ukrajini i Kazahstanu. Takvim korištenjem tvrtki "T-Mobile Hrvatska" d.o.o. pričinjena je šteta u iznosu od 780.459,23 kune.
Ujedno ga se tereti da je tijekom 2006. godine u SR Njemačkoj nabavio, a zatim u Hrvatsku prenio te u svojoj kući držao veći broj lažnih naušnica, ogrlica i drugog nakita na kojima je neistinito utisnut žig modnog kreatora "Cristian la Croix", iako svjestan da ovaj nakit nije izradio navedeni proizvođač. Također je u svojoj kući u Breznici Đakovačkoj, protivno važećim propisima, zbog vlastitih potreba držao 14.3 grama sjemenki konoplje tipa marihuana i 4.5 grama opojne droge marihuane.
Predloženo je da se okrivljeniku izrekne jedinstvena kazna zatvora i da mu se izrekne sigurnosna mjera oduzimanja navedenih predmeta koji su privremeno oduzeti.