Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Na danas održanoj konferenciji odvjetnika Zvonimira Hodaka iznesene su neistinite tvrdnje o angažiranju Susanne Bunjevac od strane Državnog odvjetništva Republike Hrvatske
Potpuno su netočne tvrdnje u njezinoj izjavi kako ju je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske angažiralo za istraživanje tajnih računa.

Zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske, koji je zadužen za praćenje rada u predmetu protiv okrivljenika Vladimira Zagorca, dobio je obavijest krajem travnja 2007. godine kako se imenovana ponudila da će dati određene informacije/podatke o računima i draguljima.

Nakon tih saznanja zamjenik Glavnog državnog odvjetnika Republike Hrvatske u svibnju 2007. godine sastao se s Susannom Bunjevac izvan državnog odvjetništva, radi prikupljanja obavijesti u pratnji predstavnika nadležnih tijela.

Naime, državni odvjetnici ili njihovi zamjenici u slučajevima kada osoba koja može dati obavijesti, odbija dati izjavu policiji, sami uzimaju izjavu, pa je tako učinjeno i u ovom slučaju i stoga je neozbiljna tvrdnja da je državno odvjetništvo imenovanoj, odnosno trgovačkom društvu kojeg navodi u svojoj izjavi platilo pola honorara, a da će dio dobiti kada promijeni izvješće. Državno odvjetništvo izuzetno rijetko radi davanja stručnih mišljenja (vještačenja) angažira vanjske suradnike i to isključivo na osnovu pisanog zahtjeva. Takav pisani zahtjev nije nikad upućen imenovanoj niti je za to bilo osnova.

Uredujući zamjenik je odmah nakon prvih kontakata zaključio da cilj imenovane nije pomoć u utvrđivanju istine u svezi dragulja i računa već ometanje istrage. Nakon razmatranja njegovih izvješća i dotadašnjih saznanja ocijenili smo kako imenovana namjerava ne samo spriječiti prikupljanje dokaza u predmetu protiv okrivljenika Vladimira Zagorca, nego i dovesti u zabludu državno odvjetništvo i kompromitirati ga.

Odmah smo počeli se s provođenjem izvida – zatražene su od nadležnih tijela nužne provjere i kada su tim inicijalnim izvidima sumnje potvrđene, sukladno zakonskim ovlastima počeli smo s prikupljanjem podataka i činjenica radi utvrđivanja osnovane sumnje da bi osumnjičena počinila kazneno djelo sprječavanje dokazivanja.

Dosadašnji rezultati provedenih izvida i mjera potvrdili su naše sumnje kako osumnjičena uistinu želi davanjem lažnih podataka osujetiti utvrđivanje istine, to tim više što je imenovana to sve učinila na nagovor i uz dogovor okrivljenog Vladimira Zagorca.

Neistine iznesene na današnjoj konferenciji za novinare, samo potvrđuju sve ono što smo izvidima utvrdili, što nam sve daje osnova za podnošenje zahtjeva za pokretanje kaznenog postupka zbog kaznenog djela sprečavanja dokazivanja uz koji ćemo sudu dostaviti i sve rezultate provedenih izvida. (11. 10. 2007.)