Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku
Podnijet optužni prijedlog protiv B. P. i pravne osobe zbog onečišćenja okoliša

Općinsko državno odvjetništvo u Sisku podnijelo je Općinskom sudu u Sisku optužni prijedlog protiv hrvatskog državljanina B. P. (1949.) zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša iz čl. 250. st. 1. Kaznenog zakona i protiv trgovačkog društva iz Siska zbog kaznenog djela onečišćenja okoliša iz čl. 250. st. 1. Kaznenog zakona u svezi čl. 3. st. 1. i 2. Zakona o odgovornosti pravnih osoba za kaznena djela. (11. 10. 2007.)
Optužnim prijedlogom okrivljenom B. P. stavlja se na teret da je od 1. siječnja 2004. do 31. prosinca 2006., kao direktor trgovačkog društva, znajući da su proizvodna postrojenja zastarjela i da nisu prilagođena za preradu sirove nafte one kvalitete koju su uvozili i prerađivali, a bez opasnosti za onečišćenje okoliša; suprotno propisima i Rješenju Ministarstva zaštite okoliša, prostornog uređenja i graditeljstva od 22. ožujka 2004. kojim je do provođenja sanacijskih mjera zabranjena prerada nafte s više od 1,0 % sumpora; i iako svjestan da će time doći do zagađenja zraka, dozvolio da se u proizvodnom procesu i nadalje prerađuje nafta sa sadržajem sumpora većim od 1,0 %.
Pritom je, kao rezultat proizvodnog procesa prerade nafte, u naselju Caprag došlo do zagađenja zraka, odnosno prekomjernog onečišćenja sumpornim dioksidom i vodikovim sulfidom, a što je moglo negativno utjecati na zdravlje ljudi, vegetaciju i materijalna dobra.
Drugookrivljeno trgovačko društvo tereti se da je, kaznenim djelom koje je počinio okrivljeni B. P. kao direktor, postupajući protivno propisima onečistilo zrak u mjeri koja može pogoršati uvjete života ljudi.