Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Optuženi N. T. osuđen na jedinstvenu desetogodišnju kaznu zatvora zbog ubojstva i ratnog zločina protiv civilnog stanovništva te mu je produžen pritvor

Županijski sud u Karlovcu donio je presudu kojom je optuženog N. T. (1964.) osudio na jedinstvenu kaznu zatvora u trajanju od 10 godina zbog kaznenog djela protiv života i tijela - ubojstvom, iz čl. 34. st. 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske i kaznenog djela protiv čovječnosti i međunarodnog prava - ratnim zločinom protiv civilnog stanovništva, iz čl. 120. st. 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske. (15. 10. 2007.)
Optužnicom Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu optuženom N. T. stavlja se na teret da je 16. studenog 1991. u predgrađu Slunja zvanom Ivšić naselje, kao pripadnik III. odjeljenja I. streljačkog voda čete TO Primišlje, bez ikakvog povoda, a u cilju da usmrti Pavu Ivšića koji je stajao ispred svoje kuće, ispalio u njega hitac iz puške od kojeg je on na mjestu događaja preminuo.
Ujedno ga se tereti da je početkom 1992., a nakon što su JNA i pobunjeni Srbi okupirali Slunj i okolna hrvatska sela, kao pripadnik milicije tzv. SAO KRAJINE u Slunju, protivno odredbama međunarodnog prava, prijetio, tukao i vrijeđao stanovnike hrvatske nacionalnosti.
Tereti ga se da je u siječnju 1992. u Slunju, s još dvojicom nepoznatih vojnika, ušao u kuću u kojoj je stanovao Slavko Flanjak, prislonio mu pušku na rebra i uz njeno neprestano pritiskivanje psovao mu ustaške roditelje te prijetio da će ga ubiti, dok su istovremeno sva trojica repetirala puške. Također mu se stavlja na teret da je u proljeće 1992. godine u trgovini Biser u Slunju, vlasništvo Desanke Milošević, prišao Tomi Kosu, opsovao mu ustašku majku, uhvatio ga rukama za tijelo, izgurao van te ga udario šakom, a kada je on pao na tlo, nogama ga je izudarao po glavi i cijelom tijelu.