Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku
Podignuta optužnica protiv S. P. zbog ratnih zločina

Županijsko državno odvjetništvo podiglo je pred Županijskim sudom u Šibeniku optužnicu protiv državljanina Republike Hrvatske i Srbije S. P. (1971.) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv ratnih zarobljenika iz čl. 122. OKZ RH i kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ RH. (23. 10. 2007.)
Optužnicom ga se tereti da je od kraja lipnja 1991. do veljače 1992. u Kninu, kao stražar u "Okružnom zatvoru RSK" smještenom u Staroj bolnici; protivno odredbama Ženevske konvencije o postupanju s ratnim zarobljenicima; fizički i psihički zlostavljao zarobljene pripadnike hrvatske vojske i Ministarstva unutarnjih poslova te prema njima nečovječno postupao nanoseći im velike patnje i ozljede tjelesnog integriteta.
Također ga se tereti da je kao čuvar u zatvoru tijekom istog razdoblja; protivno pravilima međunarodnog prava; mučio i nečovječno postupao prema civilima koje su pripadnici tzv. "martićeve milicije" protupravno lišili slobode i zatočili u prostorijama Stare bolnice, uslijed čega je jedan civil i preminuo.
Nakon podnesene optužnice, izvanraspravno vijeće suda je protiv okrivljenika produljilo pritvor na temelju čl. 102 st. 1. toč.1. i 4. Zakona o kaznenom postupku.