Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu
Podignut optužni prijedlog protiv J. M. zbog prijevare

Općinsko državno odvjetništvo u Karlovcu podiglo je pred Općinskim sudom u Karlovcu optužni prijedlog protiv J. M. (1970.) zbog kaznenog djela prijevare iz čl. 224. st. 1. i 4. Kaznenog zakona u svezi čl. 61. Kaznenog zakona. (25. 10. 2007.)
Optužnim prijedlogom okrivljeniku se stavlja na teret da je od sredine svibnja do kraja srpnja 2007.; prema unaprijed stvorenoj namjeri da se materijalno okoristi; u "Plavom oglasniku" i na stranici Internet portala oglašavao najam apartmana za ljetovanje u više mjesta na jadranskoj obali neistinito predočivši većem broju građana da će im nakon uplate predujma navedene apartmane iznajmiti iako je znao da tim apartmanima ne raspolaže. Sukladno navedenom, 92 građana mu je uplatilo predujme u iznosima od 200,00 do 1.000,00 kuna i to na njegov tekući račun koji je otvorio kod "Hrvatske poštanske banke" upravo u svrhu primanja tih uplata. Okrivljenik je uplaćen mu novac zadržao za sebe bez da je apartmane ikada iznajmio i time si pribavio protupravnu imovinsku korist od 34.328,05 kn.
Protiv okrivljenog J. M. predloženo je produljenje pritvora temeljem čl. 102. st. 1. t. 2. i 3. Zakona o kaznenom postupku te je predloženo da sud, temeljem čl. 219. st. 5. Zakona o kaznenom postupku, Trgovačkom društvu "Hrvatska poštanska banka" d.d. Zagreb naloži da produlji rok obustave izvršenja naloga za transfer sredstava s računa koji se vodi na ime okrivljenog J. M., a koja obustava je naložena ranijim rješenjem Županijskog suda u Karlovcu.