Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Istraga "zbog mnogih zločina nad civilnim stanovništvom" nije obustavljena a osumnjičeni zbog ratnog zločina nad obitelji Rakić i dalje su predmet istrage

U Novom listu od subote 27. listopada 2007. na stranici 4. objavljen tekst pod nazivom "Široka kula oprostila se od obitelji Rakić" u kojem je objavljena informacija o pogrebu četiriju članova obitelji Rakić, ubijenih u studenom 1991., a čiji su posmrtni ostaci ekshumirani iz jame Golubnjača. (27. 10. 2007.)
U istom je tekstu objavljeno kako: "Za ovaj je masakr, kao i za mnoga druga zvjerstva počinjena tijekom Domovinskog rata osumnjičena skupina tzv. Arkanovaca na čelu s Čedom Budisavljevićem iz Ličkog Osika. Županijsko državno odvjetništvo obustavilo je istragu protiv Budisavljevića i još 83 osobe s užeg područja Gospića za koje se osnovano sumnjalo da su zapovijedale i sudjelovale u mnogim zločinima nad civilnim stanovništvom."
Objavljena informacija o prekidu istrage protiv 80-ak osoba zbog "mnogih zločina nad civilnim stanovništvom" nije točna niti odgovara činjenicama zbog kojih bi takva istraga bila obustavljena.
Naime, povodom zločina nad obitelji Rakić Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću podnijelo 17. kolovoza 2001. Županijskom sudu u Gospiću istražni zahtjev protiv Čede Budisavljevića i drugih (9) zbog kaznenog djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz čl. 120. st. 1. OKZ-a RH. Istražnim zahtjevom osnovano se sumnja da su osumnjičenici u studenom 1991. godine ubili i četvero članova obitelji Rakić.
Istraga je provedena i rješenjem Županijskog suda u Gospiću od 6. rujna 2002. prekinuta budući da su osumnjičenici nedostupni pravosudnim tijelima Republike Hrvatske.
Međutim, Županijsko državno odvjetništvo u Gospiću i dalje, zajedno sa Policijskom upravom ličko-senjskom te drugim nadležnim tijelima, prikuplja potrebne informacije i provodi izvide protiv više osoba radi utvrđenja okolnosti počinjenja ratnih zločina na području Gospića i počinitelja tih zločina.
S tim u svezi, s obzirom na saznanja kako se osumnjičenici za ovaj ratni zločin počinjen na području Široke Kule, kao i nad drugim civilima ubijenih tijekom Domovinskog rata nalaze na području Republike Srbije, sukladno potpisanom Sporazumu o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, Županijsko je državno odvjetništvo u Gospiću krajem 2005. godine zatražilo od nadležnog Tužiteljstva Republike Srbije provjeru podataka o boravištu osumljičenika, ali isto tako prikupljeni dokazi o zločinu nad obitelji Rakić dostavljeni su nadležnom tužiteljstvu Republike Srbije radi korištenja u njihovom, usporednom postupku koji se vodi protiv pet osumnjičenika zbog ratnog zločina nad civilnim stanovništvom na štetu članova obitelji Rakić.
Potrebno je istaknuti kako je još 2001. godine Županijski sud u Gospiću obustavio, nakon dovršene istrage, kazneni postupak protiv 82 osobe osumnjičene zbog, naglašavamo samo zbog kaznenog djela oružane pobune protiv Republike Hrvatske, a ne i ratnog zločina počinjenog na području Široke Kule, primjenom Zakona o općem oprostu.