Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku
Potvrđena presuda protiv Antuna Novalića zbog krivotvorenja službene isprave i ovjerovljavanja neistinitog sadržaja

Presudom Županijskog suda u Osijeku u cijelosti je potvrđena presuda Općinskog suda u Osijeku kojom je Antun Novalić proglašen krivim zbog kaznenog djela krivotvorenja službene isprave iz članka 312. stavka 1. Kaznenog zakona za što mu je izrečena uvjetna osuda s utvrđenom kaznom zatvora u trajanju od osam mjeseci i rokom kušnje od dvije godine. Istom presudom pravomoćno je oslobođen zbog kaznenog djela ovjerovljavanja neistinitog sadržaja iz članka 315. stavka 1. KZ-a. (5. 11. 2007.)
Naime, okrivljenik je točno neutvrđenog dana tijekom 2002. godine, kao predsjednik NK Osijek, sastavio dokument pod nazivom "Odluka o izmjenama i dopunama Statuta NK Osijek" u kojem je neistinito naveo da je na izvanrednoj sjednici skupštine kluba izmijenjen Statut kluba tako što se iza članka 36. stavka 1. dodaje stavak 2. koji glasi: "Predsjednik zastupa i predstavlja Klub" te ga osobno potpisao i ovjerio pečatom.
Istom presudom oslobođen je optužbe da je naložio nepoznatoj odgovornoj osobi Kluba da navedeni dokument preda voditelju Uredu državne uprave Županije osječko-baranjske koji je, vjerujući u njegovu istinitost, upisao Antuna Novalića u "Registar udruge" kao ovlaštenog zastupnika NK Osijek.