Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Tužilaštvo za ratne zločine preuzelo kazneni progon protiv osumnjičenih počinitelja ratnih zločina

Tužilaštvo za ratne zločine Republike Srbije službeno je obavijestilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske da je preuzelo kazneni progon u dva kaznena predmeta kopije kojih mu je temeljem Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, u svojstvu dokaza, Državno odvjetništvo Republike Hrvatske dostavilo 5. i 7. lipnja 2007. (6. 11. 2007.)
U prvom kaznenom predmetu osnovano se sumnja da su osumnjičenici P. B. (1950.) i R. V. (1947.) počinili kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske; odnosno da su u naselju Banski Kovačevac nedaleko Karlovca, kao pripadnici nelegalnih pobunjeničkih postrojbi tzv. SAO Krajine, tijekom noći s 22./23. ožujka 1992. najprije naredili da se preostali Hrvati prikupe i dovedu u dvorište kuće broj 8, a nakon toga su na tom mjestu hicima iz automatske puške i pištolja usmrtili Mihalić Grgu, Mihalić Baru, Mihalić Katu, Krupić Veroniku, Lesar Maru i Đerek Maru, te potom njihova tijela bacili u bunar.
U drugom kaznenom predmetu, postoji osnovana sumnja da je osumnjičeni Z. P. (1963.), zajedno s još jednim pripadnikom za sada neutvrđene paravojne postrojbe tzv. SAO Krajine, tijekom noći s 22./23. prosinca 1991. iz Doma zdravlja u Slunju nasilno odveo liječnika dr. Dragutina Krušića i osobnim ga automobilom odvezao u mjesto Mali Vuković gdje ga je, bez ikakvog povoda, lišio života ispalivši u njega više hitaca iz pištolja i automatske puške, te je time počinio kazneno djelo ratnog zločina protiv civilnog stanovništva iz članka 120. stavak 1. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske.
Naglašavamo kako je dan nakon objave ovog priopćenja, 7. studenog 2007. Tužilaštvo za ratne zločine Srbije podiglo pred Okružnim sudom u Beogradu optužnicu protiv okrivljenika Z. P. zbog kaznenog djela u prethodno opisanom drugom predmetu.

Napominjemo kako, bez obzira na činjenicu što su u Republici Srbiji pokrenuti kazneni postupci protiv spomenute trojice osumnjičenika na temelju dokaza koje je ustupilo Državno odvjetništvo Republike Hrvatske, u Republici Hrvatskoj i dalje ostaju aktivni i otvoreni postupci protiv tih osoba tako dugo dok se u Republici Srbiji protiv njih postupci pravomoćno ne okončaju, bez obzira na vrstu meritorne odluke.
Podsjećamo, navedena preuzimanja kaznenog progona od strane Tužilaštva za ratne zločine Republike Srbije rezultat su Sporazuma o suradnji u progonu počinitelja kaznenih djela ratnih zločina, zločina protiv čovječnosti i genocida, koji je Državno odvjetništvo Republike Hrvatske potpisalo s Tužilaštvom za ratne zločine Republike Srbije. Do sada su Tužilaštvu za ratne zločine Srbije, sukladno tom Sporazumu, ustupljeni dokazi u ukupno 10 kaznenih predmeta protiv 11 osoba osumnjičenih za kaznena djela ratnih zločina protiv civilnog stanovništva ili protiv ratnih zarobljenika.