Državno odvjetništvo Republike Hrvatske

Kontrastni prikaz Ispiši stranicu Pošalji link
prilagodba izgleda
mogućnosti
RSS

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru
Podnijet prijedlog za ispitivanjem bivših logoraša u srpskim koncentracijskim logorima

Županijsko državno odvjetništvo u Vukovaru je, nakon što je nadležna Policijska uprava vukovarsko-srijemska provela kriminalističku obradu inteziviranu od početka travnja 2007., podnijelo 26. listopada 2007. istražnom sucu Županijskog suda u Vukovaru prijedlog za poduzimanje istražnih radnji ispitivanjem u svojstvu svjedoka ukupno 126 osoba tj. oštećenika - bivših logoraša u srpskim koncentracijskim logorima na području bivše SRJ, u cilju da se na taj način osiguraju dokazi tj. da njihove obavijesti koje su dali policiji prilikom obavljanja obavijesnih razgovora dobiju status formalnih dokaza o kaznenim djelima ratnih zločina nad ratnim zarobljenicima zlostavljanjima, nečovječnom postupanju i ubojstvima koja su nad hrvatskim civilnim i vojnim zatočenicima tih logora počinjena za vrijeme njihova zatočenja. (6. 11. 2007.)

Napominjemo kako su od 1993. godine do danas, u nadležnim policijskim upravama, a po zahtjevu državnog odvjetništva, obavljeni obavijesni razgovori s ukupno 1 242 osobe koje su kao oštećenici bile zatočene u srpskim koncentracijskim logorima bilo na području bivše SRJ (Srbije i Crne Gore), bilo na okupiranim područjima Republike Hrvatske koja su bila pod kontrolom paravojnih pobunjeničkih postrojbi.
Od navedenog ukupnog broja, njih 645 su bivši logoraši odnosno zatočenici koncentracijskih logora na području bivše SRJ, a preostali broj od 597 osoba odnosi se na zatočenike srpskih koncentracijskih logora na okupiranim područjima Republike Hrvatske. 
Valja istaknuti da će sve osobe s kojima je policija obavila obavijesne razgovore biti kao svjedoci ispitani pred istražnim sucem nadležnih županijskih sudova kako bi se na taj način formalno osigurali njihovi dokazi bilo u istražnim postupcima, bilo u postupcima provođenja istražnih radnji.

Napominjemo; a u cilju dodatnih pojašnjenja cjelokupnoj javnosti budući da su se 15. studenog 2007. Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske ponovno obratili s upitima predstavnici sredstava javnog priopćavanja; kako je u Državnom odvjetništvu Republike Hrvatske izvršena analiza zatraženih i dostavljenih izviješća od nadležnih policijskih uprava o rezultatima rada i obrada po kaznenim prijavama i svim ostalim podnescima, materijalima i podacima o ratnim zločinima počinjenima nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i zatočenicima u srpskim koncentracijskim logorima, kako na području okupiranog dijela Republike Hrvatske tako i na području bivše SRJ, za vrijeme Domovinskog rata.
S obzirom na utvrđene činjenice iz rezultata kriminalističkih obrada, nadležna županijska državna odvjetništva u predmetima u kojima su utvrđeni konkretni počinitelji i dovoljno elemenata osnovane sumnje na počinjenje kaznenog djela ratnog zločina podnose istražne zahtjeve nadležnim županijskim sudovima, dok u ostalim predmetima policijske uprave i na daljnja traženja nadležnih državnih odvjetništava nastavljaju s obavljanjem obavijesnih razgovora sa svim do sada evidentiranim bivšim logorašima srpskih koncentracijskih logora na području bivše SRJ kao i na okupiranom području Republike Hrvatske.
Na kraju dodajemo kako je do sada, po optužnicama županijskih državnih odvjetništava pravomoćno osuđeno sedam osoba optuženih za ratne zločine nad hrvatskim ratnim zarobljenicima i zatočenicima u srpskim koncentracijskim logorima, dok je početkom lipnja Županijsko državno odvjetništvo u Osijeku podiglo optužnicu protiv tri osobe zbog kaznenog djela ratnog zločina počinjenog nad ratnim zarobljenicima u logoru Sremska Mitrovica.
Ujedno, temeljem istražnog zahtjeva Županijskog državnog odvjetništva u Karlovcu pred Županijskim sudom u Karlovcu u tijeku je istražni postupak protiv četvorice osumnjičenika za ratne zločine počinjene nad civilnim i ratnim zatočenicima u zatvoru Vojnić koji je tijekom okupacije ustrojen kao logor.